Efectul Diderot: Povestea unor achiziții nesăbuite

Efectul Diderot: O poveste despre achiziții și cumpărături

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 10.09.2020
blog-views-icon 1556

“Efectul Diderot” este un termen care descrie modul in care achizitia unui lucru, atrage dupa sine achizitii suplimentare. De exemplu, cumparam o rochie, avem nevoie de accesorii potrivite. Ne luam abonamente la sala de sport, avem nevoie de haine, o geanta pentru echipament, adidasi potriviti etc.

Dar, de unde pana unde primul shopaholic este considerat marele filozof al iluminismului? Iata istoria…de unde a aparut efectul Diderot.

Inceputul...

  • In anii 1700 in Franta a trait Denis Diderot, artist si scriitor.
  • Acesta provenea dintr-o familie bogata, tatal sau era un burgez instarit, ce a investit in educatia copiilor sai, astfel incat acestia sa devina avocati sau parte din cler. O cariera in lumea clerului iezuit era pregatita si pentru Diderot.
  • Dar, Diderot visa sa fie intr-o zi scriitor, asa ca la 21 de ani a ales alta directie in viata si a abandonat studiile. Ca urmare, tata sau l-a demostenit si asa a inceput povestea lui Diderot.
  • Timp de 30 ani a dus o viata simpla, fara bani, traind cu minimul necesar, fara nimic extravagant, zi de zi facand ceea ce ii aducea fericire: sa scrie. Si nu orice scrieri! Este autorul a numeroase romane, lucrari stiintifice, critici despre guvernarea acelor vremuri. Scrierile sale au devenit din ce in ce mai cunoscute.
  • Chiar daca avea o sursa de venit redusa, a investit banii in cumpararea de carti. A scris una dintre cele mai mari eciclopledii ale epocii.

Dar, ce treaba are Diderot cu achizitiile de bunuri si cumparturile in lant?

Continuarea...

  • Scrierile lui Diderot au ajuns pana la imparateasa Ecaterina cea Mare, care impresionata de acesta, l-a luat sub protectia sa si i-a oferit sarcina de a ingriji biblioteca regala. Si…pentru acest serviciu, Diderot a primit in avans salariul pe 30 ani! Acesta este momentul declansator: de la viata linistita, la viata prin care banul cheltuit, atrage o noua cheltuiala si tot asa! Pana la fundul sacului!
  • Diderot si-a cumparat o haina stacojie, potrivita modei timpurilor. Dar, intr-o noapte cand statea la vechiul sau birou, pe vechiul sau scaun, si-a dat seama ca aceasta haina nu se potriveste cu stilul ponosit al mobilei. Si asa ca a cumparat un scaun marocan acoperit cu piele.
  • Dar, acest scaun nu se potrivea deloc cu biroul lui cel vechi. Asa ca…a trebuit sa il inlocuiasca cu un birou somptuous, din lemn masiv.
  • Dar, fata de masa – o bucata de hartie, nu se mai potrivea cu acest birou luxos. Hartia nu putea proteja lemnul frumos lustruit. Asa ca a fost nevoit sa achizitioneze o fata de masa special croita pentru noua mobila.

Sfarsitul...

  • Si lucrurile nu s-au oprit aici! Diderot a cumparat obiecte de arta, mobila noua, un ceas de aur, lucruri care sa se potriveasca cu frumoasa lui haina stacojie! Si a ramas curand fara bani…
  • Si tot ce a mai ramas din vechea sa viata, era covorul de la intrare, invechit de vreme, dar util pentru a-i aminti lui Diderot de unde a plecat in viata si totodata sa ii aminteasca faptul ca pentru un trai linistit si decent, nu avea nevoie de toate acele lucruri.

Si cand te gandesti ca totul a plecat de la acea frumoasa haina stacojie…

Morala?

  • Si noi suferim in viata de zi cu zi de Efectul Diderot! Mereu vrem mai mult! A aparut un nou model de telefon, il vrem (chiar daca cel vechi face aceleasi lucruri necesare noua). A aparut colectia noua la mall, vrem haine noi, chiar daca cele pe care le avem sunt la fel, sau le putem combina sa arate diferit.
  • Cu toate ca avem tot ce ne trebuie pentru un trai comod (avem infinit mai multe lucruri fata de inaintasi, apa noastra curge la robinet, ei o carau cu galetile; ne facem cald in locuinta apasand pe butonul centralei, ei carau lemne din padure, le taiau si faceau focul zi de zi; butonam dupa informatii pe internet, pe vremea lor , doar cei bogati aveau acces la educatie, la informatie etc., etc).

Nu avem nevoie de multe dintre lucrurile pe care le cumparam! 

Concluzie! Alege sa faci cumpaturi responsabile, lasa bani si pentru ziua de maine. 

Si daca ai nevoie de bani, pentru cheltuieli urgente si necesare, alege AXI Card!

  • AXI CARD este un card de credit international sub sigla MasterCard;
  • Limita maxima este de 3000 RON, poti sa faci cumparaturi in orice magazin sau online, sau poti retrage numerar de la orice bancomat fara sa platesti comision de retragere;
  • Poti solicita cardul de credit AXI Card online prin completarea unui formular simplu dupa care te vom suna cu detalii; sau ne poti suna la telefon 031 90 33 si te ajutam noi;
  • Cardul de credit AXI este complet gratuit pentru tine, in cazul in care nu il utilizezi.

Solicita AXI CARD: cardul de credit cu limita de pana la 3000 RON.

0 comentarii