Relatia ta cu banii? Cum sa fii mai responsabil financiar!

Relatia ta cu banii? Cum sa fii mai responsabil financiar!

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 21.01.2021
blog-views-icon 2029

Mare parte din stresul zilnic este legat de bani: plati, facturi, rate, chirii, datorii, cumparaturi, job, afaceri…Lumea noastra se invarte in jurul banilor, pentru ca muncim sa ii producem, pentru a plati tot ce avem, tot ce folosim, tot ce ne trebuie pentru viata de zi cu zi.

Cum sa iti ajunga banii? Cum sa fii mai responsabil financiar? Iata cateva idei, care chiar iti pot fi de ajutor!

Relatia ta cu banii incepe cu tine!

E posibil sa nu fii deloc atent cu banii tai, iar relatia ta cu finantele sa fie una deloc organizata. Nu planifici platile, nu gestionezi bugetul saptamanal, iar banii pur si simplu iti aluneca printre degete! Din neatentie.

Schimbarea se face mai intai pe plan mental. Asumarea raspunderii financiare e alegerea ta.

Gandeste-te cum ai actionat in trecut, pe ce ai cheltuit cel mai mult, la ce poti renunta, cum poti face economii, ce ai facut cand ai avut surplus de buget, ce actiuni au dus la cresterea datoriilor etc.

Nu conteaza ce decizii ai luat in trecut, important e sa constientizezi unde ai actionat gresit si sa iti schimbi atitudinea financiara in prezent.

Ce educatie financiara ai primit in copilarie?

Perceptia si obiceiurile noastre privind banii sunt implementate in copilarie. Studiile arata ca pana la varsta de 14 ani, aproximativ 85% din mentalitatea privind gestionarea banilor este deja setata in mintea noastra. Sa fii responsabil financiar…e ceva ce se invata in familie, ceva ce mostenim.

Asadar, obiceiurile financiare si gradul tau de responsabilitate financiara sunt preluate de la parinti, apoi de la scoala, de la prieteni si tot asa.  Modelele de gestionare a banilor pe care le-ai avut in jurul tau, au actionat intr-o  oarecare masura asupra ta. Observa acest comportament, constientizeaza actiunile tale din prezent si cauta noi perspective pentru a schimba in bine relatia ta cu banii si managementul propriilor finante.

De exemplu, pune-ti urmatoarele intrebari” “Cati bani am eu acum in portofel?”, “Platesc cu cardul sau numerar?”, “Ceea ce cumpar este un moft, un impuls de moment sau o nevoie?”, “Este momentul potrivit sa fac aceasta cumparatura acum?” sau “Ce valoare aduce aceasta achizitie in viata mea? Se schimba ceva in bine?”

Ai copii? Invata-i de mici sa fie responsabili financiar.

Este foarte important sa vezi care este comportamentul lor fata de bani, si fa in asa fel ca ei sa vada in tine cel mai bun model de responsabilitate financiara, gestionarea bugetului pentru a plati tot ce este necesar si fara datorii pentru lucruri din categoria “dorinta/ ca asa are colegul/ ca asa e la moda etc”.

Ai putea sa ii inveti de mici pe copii care este circuitul banilor, cum se ia salariul, cum se fac cumparaturi, cum se fac plati, inclusiv plata facturilor, lasa-i sa participe la discutii despre planificarea bugetului in familie si luarea deziciilor privind cheltuielile urgente si necesare.

Buna administrare a banilor se invata de mic. 

Conteaza anturajul! Cine sunt oamenii din jurul tau?

Stii vorba romaneasca “cine se aseamana, se aduna!”. Stai langa oameni foarte dezordonati financiar, aia vei face si tu. Stai langa oameni cumpatati, organizati, rezonabili in ceea ce fac sau cumpara, la fel vei face si tu. Conteaza mult mediul in care traim si activam, fie ca e vorba de locul de munca, sau petrecerea timpului cu prieteni, familie.

Persoanele cu care intram in contact zilnic au obiceiurile lor financiare pe care le manifesta si in prezenta noastra. Noi tindem sa copiem comportamentul celor din jurul nostru, mai ales al celor cu care interferam foarte des.

Fii atent la cum se manifesta cei din jurul tau, care e atitudinea lor fata de bani, cum isi administreaza veniturile. Asa poti face comparatie cu tine.

Daca stai langa oameni care mereu se vaita ca banii nu ajung, ca se castiga greu, ca orice ai face, in Romania nu sunt sanse sa evoluezi, ghici ce? Chiar asa se si intampla…gandirea de tip negativ afecteaza actiunea, asa ca nimic nu se poate schimba in bine.

Este vital sa stai langa oameni pozitivi, cu o mentalitate deschisa spre noi oportunitati, care au o atitudine buna fata de bani si de la care poti invata cum sa iti cresti nivelul financiar.

Si nu uita ca primul pas spre responsabilitate financiara TU il faci!

Si totusi, daca ai nevoie BANI pana la salariu, lunar, atunci cand cardul de salariu nu mai are resurse, poti conta pe AXI Card.

  • Pana la 3000 lei limita de credit.
  • Transparenta cu cont online de client si SMS gratuit dupa fiecare tranzactie.
  • Fara taxe si fara comisioane.
  • Plati online, retragere numerar, plati cu POS.
  • Livrare gratuita la tine acasa.

Solicita AXI Card: cardul de credit cu limita de pana la 3000 RON.

0 comentarii