Tu ce stii despre online banking

Tu ce stii despre online banking

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 13.04.2021
blog-views-icon 1982

Ce inseamna de fapt online banking?

Inseamna ca poti face orice operatiune de administrare bani direct de pe telefonul sau calculatorul tau, fara sa fii nevoit sa mergi la banca. Poti urmari soldul curent, tranzactiile, imprumuturile active, dobanzile, sumele de plata, poti face plati, transfer de bani sau conversie valutara.

Banii in numerar inca au un grad de popularitate in tara noastra, insa trendul la nivel global este de utiliza cat mai des metode de plata online – card/ telefon/ plata din cont.

De ce tip de servicii poti beneficia cu online banking? 

  • Cu ajutorului unui mobil sau calculator, instalezi aplicatia de online banking sau setezi contul si ai acces la informatii despre banii tai oricand. Si poti face tranzactii oricand, fara sa fii limitat de program, trafic, ora. 
  • Cu online banking poti sa deschizi conturi curente, depozite, cont de economii, sa downloadezi extras de cont, in cateva minute. Fara birocratie, fara acte multe de semnat, fara sa stai la coada, fara sa ai nevoie de asistenta unei persoane specializate din banca.
  • Achiti facturi: fie cu debit direct, se iua banii direct din cont si se duc catre furnizorul selectat de tine, fie prin transfer bancar. Si salvezi plata si pe viitor, asa ca identifici rapid contul furnizorului, iar facturile le platesti rapid. Fara sa stai la cozi la aparatele de plata sau la ghiseele furnizorilor.
  • Transferi bani: fie catre alte conturi personale, de exemplu intr-un cont de economii, fiecatre alta persoana (daca ajuti un membru din familie, achiti o datorie etc) si totul se face rapid, fara deplasari, fara timp pierdut. Daca cineva drag are nevoie de bani si acesta locuieste la capatul celalalt al tarii, cu un transfer rapid lucrurile s-au rezolvat.
  • Aplici pentru un credit: de obicei, imprumuturile sunt associate unei procedure greoaie, cu multa birocratie si acte. Dar nu trebuie sa fie neaparat asa. Cu online banking introduce detale tale in aplicatie, suma necesara si creditorul revine cu detalii si solutionarea cererii de credit. Digital, fara deplasari.
  • Dobanzi mai bune: pentru a incuraja folosirea serviciilor digitale, si limitarea muncii umane, bancile ofera dobanzi mai bune, atat la credite, cat si la depozite, daca faci solicitarea online, in applicatia de home banking aferenta. Oricum, atunci cand doresti aceste servicii, este bine sa faci o analiza mai intai, sa compari serviciile mai multor banci/ entitati financiare si sa alegi ce este mai bine pentru tine.
  • Acces la bani instant: poti verifica oricand, la orice ora si de oriunde statusul banilor tai. Vezi tot ce se intampla pe cont, ce ai platit, unde, ce ai de plata, absolut tot.Verifici istoricul tranzactiilor, daca a intrat salariul, daca s-a facut o plata etc.
  • Mai putine taxe: serviciile de online banking sunt mai ieftine, spre gratuity, fata de comisioanele traditionale la o banca. 

Banking online: da ori ba?

Pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu tehnologia poate fi mai dificil (cel putin la inceput) sa foloseasca aplicatii de home banking si pentru ele varianta mai sigura si usoara este aplearea directa la insititutia financiara si suport direct uman.

Uneori se intampla sa ai nevoie de informatii suplimentare pentru luarea unei decizii sau pur si simplu te-ai incurcat in realizarea unei plati. Cateodata mai apar si probleme tehnice, iar pentru situatii mai importante cum ar fi probleme de suport client sau discutii despre diferite imprumuturi, poate este mai bine sa vorbesti fata in fata cu cineva. 

Numerar? Cu cardul de debit poti sa scoti bani din cont, dar daca e vorba de sume mari de scos sau depuneri importante, recomandarea este sa mergi direct la banca. 

Cat de sigur este banking-ul online?

Cu toate riscurile aferente, banking-ul online este considerat mai sigur decat cel traditional. 

  • Transferul salariului  direct in contul tau bancar elimina riscul de a fi furat si riscul angajatorului de a sta lunar cu sume mari de bani in numerar . 
  • Daca exista suspiciune de frauda, legea te protejeaza atata timp cat actionezi rapid.

Sa iti tii datele contului in siguranta este relativ usor de facut. 

  • Trebuie sa tii calculatorul si alte dispozitive mobile actualizate la zi. Mai ales, fii sigur ca sistemul de operare, antivirusul si firewall -ul sunt ultimele versiuni. 
  • Utilizeaza parole greu de ghicit si nu le nota niciodata in telefon, foloseste o agenda, pe care o tii acasa, la loc sigur.
  • Mare atentie: nu raspunde la email-uri, telefoane sau SMS-uri care iti cer sa trimitii date despre contul tau. Banca sau creditorul tau nu vor cere niciodata astfel de date!
  • Tine minte cele mai riscante actiuni sunt sa dai datele tale personale altcuiva.

0 comentarii