Cum functioneaza Skimming-ul cardului de credit

Cum functioneaza Skimming-ul cardului de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 12.10.2017
blog-views-icon 5667

Victimele skimming-ului de card de credit sunt complet luati prin surprindere de furt. Utilizatorii observa tranzactii fraudloase pe conturile lor sau bani retrasi din cont, insa cardurile lor de credit sau debit nu au parasit deloc portofelul. Cum s-a intamplat acest furt?

Cum functioneaza skimming-ul?

Skimming-ul de card de credit este o forma de furt de pe cardul de credit unde raufacatorii folosesc un mic dispozitiv sa fure informatii de pe cardul de credit in timpul unei tranzactii legitime.

Cand un card de credit sau debit este trecut prin skimmer, dispozitivul captureaza si stocheaza toate detaliile de pe banda magnetica a cardului. Hotii folosesc datele furate sa faca tranzactii frauduloase ori online sau cu un card de credit contrafacut.

Skimmer-ii de carduri de credit sunt de cele mai multe ori plasate mecanismul de swipe al ATM-ului sau la benzinarii. La ATM, raufacatorii pot pune o camera mica nedetectabila prin care vad cand introduci codul PIN. Asta le da informatia de care au nevoie pentru a face un card contrafacut si sa retraga astfel bani din contul detinatorului.

Ocazional, unii angajati din retail sau restaurant, care se ocupa de carduri de credit sunt rectrutati sa faca parte din cercul de skimming. Acesti angajati folosesc un aparat portabil sa iti fure datele prin skimmer in timp ce faci o tranzactie normala. De exemplu, ca o rutina ne dam cardul de credit chelnerului sa platim la un restaurant. Chelnerul pleaca impreuna cu cardul si, pentru un chelner pus pe furt, este momentul oportun sa iti fure datele cu un skimmer fara sa fie vazut.

Odata furate informatiile cardului victimei, hotii ori creaza carduri clonate sa faca achizitii in magazine, folosesc contul pentru achizitii online, sau vand informatia pe internet.

Victimele skimming-ului de card de credit deseori nici nu stiu ca au fost furati pana nu primesc extrasul de cont sau instiintari de plata pe email.

Cum sa prevenim si sa detectam skimming-ul

Doar prin faptul ca iti folosesti cardul de credit devii posibila victima skimmingului de card de credit. Incidentele de skimming ale cardului de credit sunt dificil de detectat. Daca nu stii ce sa cauti, este foarte greu sa detectezi dispozitivele de skimming.

Ca sa observi tranzactiile frauduloase legate de un incident de skimming inseamna sa iti monitorizezi conturile frecvent. Monitorizeaza conturile tale de credit si debit cel putin odata pe saptamana si raporteaza imediat emitentului cand observi activitati suspicioase.

Mai jos alte cateva ponturi despre cum sa evitam skimming-ul cardului de credit:

  • Ai grija de unde faci cumpratauri. Restaurante, baruri, si statiile de benzina par sa fie locurile unde astfel de incidente se produc cel mai des. La aparatele de plata automate din magazine si ATM-uri in specialcele care stau singure nu intr-o banca, sunt locuri unde se gasesc aparatele de skimming.
  • Trebuie sa stii cum arata un aparat de skimming. Krebs on Security are o pagina foarte bine documentata despre skimming si multe poze cu aparate de skimming de carduri de credit care demostreaza cat de dificil este sa observi un astfel de aparat, care au devenit mai mici si mai greu de descoperit in ultimii ani.
  • Verifica ATM-ul inainte sa il folosesti. La ATM-uri, cei care fac skimming plaseaza o camera cu vedere la tastatura sa iti fure codul PIN. Sau, pun o tastatura falsa  peste cea reala sa inregistreze tastele. Cand folosesti un ATM, acopera-ti mana cand introduci PIN-ul ca sa impiedici camera sa vada ce taste apesi. Daca tastele par greu de apasat, scoate cardul si foloseste alt ATM. Foloseste un ATM bancar, care este putin probabil sa aibe skimmer, decat un ATM la un magazin sau benzinarie.
  • Nu deveni victima farselor de „curatat carduri de credit“, unde hotii sustin ca iti curata banda magnetica de pe cardul de credit sa functioneze mai bine. Acesti hoti pur si simplu dau un swipe la cardul tau de credit printr-un skimmer si iti fura informatiile de pe card.

Cum sa raportezi o pierdere din cauza skimming-ului

Contacteaza banca sau emitentul cardului de credit sa le spui ca informatiile cardului tau de credit sunt compromise. Suna, si dupa confirma in scis. Daca s-au furat numai informatiile cardului de credit, nu vei fi raspunzator pentru tranzactiile frauduloase.

Plaseaza o alerta de frauda pe raportul tau de credit. Asta forteaza companiile sa iti confirme identitatea inainte sa aprobe aplicari facute in numele tau.

Alerteaza autoritatile financiare. Ei deobicei fac eforturi sa opreasca retele mari de skimming. Plangerea ta va ajuta la prinderea hotilor.

0 comentarii