- Home
- Blog
- Card de credit
5 greseli costisitoare pe care s-ar putea sa le faci cu cardul de credit
Desi majoritatea dintre noi avem mai multe carduri de credit, putini ne petrecem timpul gandindu-ne la ele. In schimb, tindem sa ne bucuram de simplicitatea si convenienta cardurilor noastre, insa des nu le folosim in avantajul nostru.
Iti prezentam cinci moduri in care iti folosesti cardul de credit gresit si ponturi despre cum sa il folosesti mai eficient.
1. Acumularea balantei
Daca acumulezi balanta pe una sau mai multe carduri de credit, adaugi dobanda costisitoare la fiecare achizitie pe care o faci, incepand din ziua tranzactiei. Insa, daca te obisnuiesti sa iti tii cardul fara balanta lunar, vei putea beneficia de o perioada de gratie fara dobanda.
Emitentii de carduri calculeaza dobanda bazat pe balanta zilnica medie, insa nu mai calculeaza deloc dobanda daca iti platesti balanta lunar in totalitate. Ca rezultat, poti face o achizitie la inceputul perioadei de facturare de 30 de zile, si s-o platesti in ziua a 25-a a perioadei de gratie (perioada de raportare se termina si incepe data scadentei platii), si poti sa obtii pana la 55 de zile de finantare fara dobanda.
2. Nu ai balanta dar nici nu beneficiezi de avantaje
Aproximativ 30% din conturile de carduri nu acumuleaza dobanda suplimentara pentru ca detinatorii de carduri de credit isi platesc balanta lunar la timp. Asta este un lucru bun insa multi din acesti utilizatori nu castiga nici un beneficiu. Cand iti platesti balanta in totalitate lunar, poti alege un card care are avantaje mai bune, fara sa iti faci griji de dobanda.
Si daca tot nu vei avea deloc datorii la cardul de credit, probabil ai un scor de credit puternic. Un credit scor excellent te califica la cele mai bune carduri care ofera beneficii si bonusuri la activare.
3. Nu iti ceri recompensele pentru cardul de credit
Nu este deajuns doar sa castigi beneficii din cardul de credit, trebuie sa le si colectezi. Potrivit unui studi de satisfactie carduri de credit, numai 53% din detinatorii de carduri cu beneficii le si colecteaza in utimele sase luni. Exista motive intemeiate pentru a colecta beneficiile – daca aduni puncta de zbor pentru o calatorie mult asteptata de exemplu. Insa beneficiile oferite de liniile aeriene se schimba mereu, astfel devalorizarea milelor de zbor este un risc. Mai rau, beneficiile pot expira sau poate uiti de ele inainte sa se anuleze.
Oamenii deobicei nu folosesc beneficiile pentru ca sunt prea complicate sau poate au ales cardul cu beneficiile gresite. Desi cardurile de calatorii suna de multe ori tentant si o calatorie internationala este deobicei cea mai mare valoare, adevarul este ca, daca nu faci calatorii mai mult de cateva ori pe an sau nu esti interesat de calatorii in strainatate, probabil un astfel de card nu este cea mai buna optiune.
Cardurile cash-back ofera beneficii mai mici dar sunt mai simple, deci oamenii sunt mai predispusi sa foloseasca beneficiile.
4. Ai doar un singur card de credit
Atata timp cat te descurci cu responsabilitatea, este mai bine sa ai mai multe carduri de credit. Unele carduri sunt mai bune decat altele din anumite puncte de vedere. Poti avea un card de credit care ofera beneficii cand calatoresti, si altul care iti ofera beneficii de cate ori faci cumparaturi de acasa cum ar fi benzina sau alimente.
Avand mai multe carduri de credit imbunatateste raportul de utilizare al creditului, iti ajuta scorul de credit. Este deasemenea important sa ai unul de rezerva in cazul in care ti se fura un card sau poate il pierzi..
5. Nu-ti folosesti beneficiile de utilizator
Cand ti-ai primit cardul de credit, continea cateva foi cu informatii pe care probabil le-ai aruncat. Ingropat in acel morman era ceva numit ghidul de beneficii care relateaza tot felul de moduri in care poti folosi cardul ca sa economisesti bani.
Una dintre cele mai cunoscute beneficii ale cardului de credit este asigurarea pentru masini inchiriate, care te salveaza de la achizitionarea de politele scumpe oferite de companiile de inchiriere. Beneficii mai putin cunoscute include asigurare extinsa, protectiva impotriva accidentelor si furtului si chiar si o polita de comparare pret. Iar cand calatoresti, cardul de credit poate fi binevenit in caz de asigurare de accident, intarziere sau intrerupere, beneficii in caz de bagaj pierdut si asigurarea de anulare a calatoriei.