- Home
- Blog
- Card de credit
5 ponturi folositoare sa iti protejezi cardul de frauda
Aici sunt 5 modalitati pentru a proteja cardul de credit impotriva furtului de identitate, si le poti folosi si tu cu usurinta. Ca si bonus, am adaugat un pas experimental impotriva atacurilor de chip-uri.
1.Nu te transforma in victima usoara: niciodata nu pune o poza cu cardul de credit pe retelele de sociale
Asta poate parea evident dar unii inca isi pun poze cu cardul de credit pe retelele de socializare. Din motive evidente este o mare greseala pentru ca iti oferi informatiile personale financiare pe tava hotilor, sunt unele lucruri care nu se posteaza nicaieri sunt detule modalitati de frauda, nu le oferi si mai multe hotilor pentru ca s-ar putea sa platesti scump aceasta greseala.
2. Reduce riscul fraudei prin hasurarea codului de securitate
Codul CVV pe spatele cardului este folositor doar la shopping online, deci odata ce l-ai inregistrat in siguranta in managerul tau de parole, nu exista motiv sa nu il stergi de pe spatele cardului. Cel mai usor mod de a face asta este sa il acoperi cu un marker permanent.
3. Limiteaza tranzactiile frauduloase in cazul in care ti se fura cardul si nu il semna.
Nu vrei sa iti faci publica semnatura, mai ales ca nu adauga nimic la securitate. Insa, nu poti lasa spatial alb, asa cineva va semna in locul tau daca se fura. Asta lasa doua opiuni ambele fiind destul de folosite:
a. Scrie Vezi CI in locul semnaturii cat mai lizibil. Asta inseamna ca vrei sa ti se ceara actul de identitate in loc sa faci un cec fals pe acea semnatura. Asta este cea mai buna alegere daca iti faci griji pentru tranzactii frauduloase sau ti-e teama sa nu ti se fure cardul. De exemplu magazinele Apple cereau buletinul decate ori vedeau ca scrie Vezi CI pe spatele cardului, asta arata ca uneori metoda functioneaza.
b. Hasurarea spatiului semnaturii cu un marker negru este alta solutie. Aceasta optiune va fi potrivita celor care tin la datele personale care ar evita sa arate buletinul intr-un magazin. Aceasta metoda insa nu scade riscul de tranzactii frauduloase daca este furat cardul.
4. Previne citirea cardului de la distanta prin folosirea unui portofel RFID (Identificare prin frecventa radio)
Ce inseamna RFID? Este o modalitate de a transmite date contactless, mai ales cardurile din Europa au aceasta dotare, insa hacker-ii au inceput sa atace aceasta modalitate de plata, ceea ce cunoastem ca RFID skimming.
Daca ai un card emis recent este foarte probabil sa fie contactless, asta te poate face victima atacurilor remote sau scurgerilor de informatii personale. Este foarte usor cu ajutorul unui app Android sa citeasca si sa extraga numarul cardului tau, data de expirare si ultimele 10 tranzactii facute. Facand teste cu mai multe carduri, aceste tranzactii nu sunt mereu raportate, mai ales la cardurile Europene. Cercetarile arata ca este posibil sa se citeasca aceste informatii la distanta de 45 cm, deci protejarea importiva citirii remote este foarte importanta.
Ca sa vezi daca este si cardul tau contactless cauta simbolul care seamana cu un semnal radio sau valuri.
Din fericire, este destul de usor sa te aperi de aceste atacuri prin purtarea cardului tau in portofele speciale acre blocheaza citirea remote. Aceste portofele nu sunt foarte scumpe si le gasesti oriunde.
Poti sa cumperi un portofel care iti protejeaza toate actele inclusiv pasaportul.
5. Apara-te de atacuri la cosul de gunoi si distruge cardul de credit vechi si plicul cu codul PIN
Se poate sa primesti un card nou cat este inca valabil cel vechi. Asigura-te ca l-ai distrus pe cel vechi pentru ca numarul de card este acelasi. In acelasi fel, distruge si plicul de PIN si la cardul vechi si la cel nou, nu uita sa salvezi codul PIN in maganerul de parole.
Daca nu ai un aparat de distrus hartie, poti sa cumperi unul care iti va distruge actele fara a mai fi posibil sa fie refacute. Este o investitie buna, poti distruge extrasele bancare, alte scrisori de la banca ca sa eviti atacurile.
Era digitala ne aduce multe lucruri pozitive, utile si simplificate, este foarte usor sa faci cumparaturi de acasa sa iti platesti facturile sau sa calatoresti in strainatate in siguranta fara bani cash la tine. Insa aceasta era digitala aduce si unele riscuri, depinde de tine sa te protejezi cat mai bine posibil ca sa nu fii victima unei fraude.
Aceste cateva ponturi sunt foarte usor de aplicat si te ajuta foarte mult in a-ti pastra datele personale ale tale.