- Home
- Blog
- Card de credit
Cei 6 termeni de stiut cand folosesti un card de credit
Desi multi dintre noi stim sa folosim un card de credit la cumparaturi, multi nu cunosc limbajul specific asociat cardurilor de credit. In cele ce urmeaza, vom discuta cei mai folositi 6 termeni care trebuie cunoscuti de toti utilizatorii acestora.
1. Limita de credit - cel mai important aspect in ceea ce priveste un card de credit.
- Acesta reprezinta suma maxima pe care poti s-o cheltuiesti pe cardul tau de credit prin POS sau prin plata online in cursul unui ciclu de facturare, sau suma de bani pe care o poti scoate de la bancomat.
- Limita de credit este pasibila la schimbari periodice, in functie de modul de folosire si istoricul de plata.
- In cazul in care ti-ai platit ratele anterioare la timp, emitentul cardului iti poate acorda o crestere a limitei de credit. Insa, in acelasi fel iti poate scadea limita de credit daca ai plati tarzii multiple pe cardul de credit sau daca nu ai platit datorii la alte carduri in trecut.
2. Retragere numerar
- Inseamna retragerea de numerar de pe cardul de credit la ATM in tara sau in afara tarii.
- majoritatea cardurilor de credit au taxe de retragere numerar ATM - NU si AXI CARD: zero taxe administrare si zero comisioane retragere numerar la orice bancomat din Romania.
3. Taxe depasire limita de credit
- In cazul in care efectuezi o tranzactie care depaseste limita de credit de pe cardul tau, sunt carduri care nu refuza tranzactia, insa aplica o taxa de depasire limita credit pe contul tau.
- Acesta este de obicei o taxa fixa care va aparea pe extrasul tau de cont.
- Aceasta taxa va aparea si pe raportul de credit si iti poate afecta scorul de credit in mod negativ.
4. Rata procentuala anuala
- Inseamna rata dobanzii care se aplica de catre compania de creditare pe orice balanta neplatita pe care o ai pe cardul de credit.
- Se refera mai ales la rata dobanzii aplicate la platile cu POS sau online pe care nu le-ai platit in totalitate in timpul necesar.
- In mod normal ratele de dobanda sunt trecute in formatul de rata lunara de ex. 2% pe luna la un DAE de 24%.
5. Credit reinnoit automat (dupa acoperirea datoriei)
- Definitia scurta este o limita de credit care se reinnoieste de cate ori datoria curenta este platita.
- Sa zicem ca ai un card de credit cu o limita de 5000 Lei si la sfarsitul ciclului de facturare ai de achitat 2000 Lei pe card. Daca achiti intreaga suma, limita de credit disponibila va fi din nou 5000 Lei. Daca platesti doar 500 Lei din totalul de 2000 Lei limita disponibila va scade la 3500 Lei din totalul de 5000 Lei.
- In termeni legali, creditul reinnoit automat se refera la un contract intre tine si creditor care spune ca vei face plati partiale sau totale de fiecare data cand se emite o fatura ca sa poti folosi facilitatile oferite de card.
6. Chargeback/ Disputes
- O cerere de la un emitent de card de credit pentru un comerciant prin care cere compensarea unei tranzactii fraudulente sau controversate– in cazul in care gasesti o eroare in extrasul tau lunar cum ar fi o tranzactie pe care nu ai facut-o, ai optiunea sa initiezi un chargeback.
- Aceasta procedura asigura ca tu sa iti primesti banii inapoi de la creditor pentru o tranzactie pe care nu ai efectuat-o tu cu cardul de credit sau daca tranzactia esueaza.
- Cunoscand procedura de chargeback al creditorului tau poate fi un ajutor major in caz de discrepante la facturare.
Alege AXI CARD: un card de credit cu limita de 3000 RON. Fara taxe si fara comisioane!
- AXI CARD este un card de credit international sub sigla MasterCard;
- Limita maxima este de 3000 RON, poti sa faci cumparaturi in orice magazin sau online, sau poti retrage numerar de la orice bancomat din Romania, fara sa platesti comision de retragere;
- Poti solicita cardul de credit AXI Card online prin completarea unui formular simplu, dupa care te vom suna cu detalii; sau ne poti suna la telefon 031 90 33 si te ajutam noi;
- Cardul de credit AXI este complet gratuit pentru tine, in cazul in care nu il utilizezi.
Afla mai multe despre AXI card
0 comentarii
blog.alerts.comments.name_and_comment_are_required
Comentariu trimis pentru moderare