best live chat
Аnterior Următor

6 Termeni pe care trebuie sa le cunosti cand folosesti cardul de credit

Platile fara numerar sunt in crestere in Romania si semnele arata ca vor creste si mai mult in urmatorii ani. Printre numeroasele optiuni de plata fara numerar disponibile, cardurile de debit si credit sunt de departe cele mai folosite de consumatori. Insa, desi multi dintre noi stim sa folosim un card de credit la cumparaturi, multi nu cunosc limbajul specific asociat cardurilor de credit. In cele ce urmeaza, vom discuta cei mai folositi 6 termeni care trebuie cunoscute de toti utilizatorii de carduri.

1. Limita de credit

Acesta reprezinta suma maxima pe care poti s-o cheltuiesti pe cardul tau de credit prin POS sau prin plata online in cursul unui ciclu de facturare. Limita de credit este pasibila la schimbari periodice bazat pe modul de folosire si istoricul de plata. In cazul in care ti-ai platit ratele anterioare la timp, emitentul cardului iti poate acorda o crestere a limitei de credit. Insa, in acelasi fel iti pot scade limita de credit daca ai plati tarzii multiple pe cardul de credit sau daca nu ai platit datorii la alte carduri in trecut.

2. Retragere numerar

Inseamna retragerea de numerar de pe cardul de credit la ATM in tara sau in afara tarii. Suma pe care poti s-o retragi este deobicei doar o portiune din limita de credit al cardului si nu trebuie folosit total decat daca este o urgenta majora. Retragerile de numerar intra sub doua comisioane separate – un comision de retragere (comision fix 0 cardul AXI nu are astfel de comision la retragere) plus o bobanda aplicata la retrageri care se calculeaza zilnic incepand de la data retragerii. Dobanda la retragerile de numerar pot fi foarte mari si pot ajunge de la 3.5% pana la 5% lunar pe suma retrasa. Asta se traduce intr-o dobanda anuala de 42% pana la 60%.

3. Taxe depasire limita de credit

In cazul in care efectuezi o tranzactie care depaseste limita de credit de pe cardul tau, sunt carduri care nu refuza tranzactia insa aplica o taxa de depasire limita credit pe contul tau. Acesta este de obicei o taxa fixa care va apare pe extrasul tau de cont. Insa, aceasta taxa va apare si pe raportul de credit si iti poate afecta scorul de credit in mod negativ.

4. Rata procentuala anuala

Inseamna rata bobanzii care se aplica de catre compania de creditare pe orice balanta neplatita pe care o ai pe cardul de credit. Se refera mai ales la rata dobanzii aplicate la platile cu POS sau online pe care nu le-ai platit in totalitate in timpul necesar. In mod normal ratele de dobanda sunt trecute in formatul de rata lunara de ex. 2% pe luna la un DAE de 24%.

5. Credit reinnoit automat (dupa acoperirea datoriei)

Definitia scurta este o limita de credit care se reinnoieste de cate ori datoria curenta este platita. Sa vedem cum functioneaza cu un exemplu. Sa zicem ca ai un card de credit cu o limita de 5000 Lei si la sfarsitul ciclului de facturare ai de achitat 2000 Lei pe card. Daca achiti intreaga suma, limita de credit disponibila va fi din nou 5000 Lei. Daca platesti doar 500 Lei din totalul de 2000 Lei limita disponibila va scade la 3500 Lei din totalul de 5000 Lei. In termeni legali, creditul reinnoit automat se refera la un contract intre tine si creditor care spune ca vei face plati partiale sau totale de fiecare data cand se emite o fatura ca sa poti folosi facilitatile oferite de card.

6. Chargeback/Disputes

O cerere de la un emitent de card de credit pentru un comerciant prin care cere compensarea unei tranzactii fraudulente sau controversate– in cazul in care gasesti o eroare in extrasul tau lunar cum ar fi o tranzactie pe care nu ai facut-o, ai optiunea sa initiezi un chargeback. Aceasta procedura asigura ca tu sa iti primesti banii inapoi de la creditor pentru o tranzactie pe care nu ai efectuat-o tu cu cardul de credit sau daca tranzactia esueaza. Cunoscand procedura de chargeback al creditorului tau poate fi un ajutor major in caz de discrepante la facturare.

Afla mai multe despre AXI card