8 Pericole ale cardului de credit si cum le poti evita

8 Pericole ale cardului de credit si cum le poti evita

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 19.10.2017
blog-views-icon 3283

Cardurile de credit pot fi periculoase, in special pentru utilizatorii noi care sunt fascinati de iluzia de bani gratis. Pana si utilizatorii experimentati de card de credit, uneori cad in capcana. Daca te gandesti sa iti faci un card de credit – sau poate te gandesti sa renunti la el – intelegand pericolele care vin cu un card de credit te ajuta sa il folosesti corect si sa iti faci obiceiuri mai bune.

Trebuie sa stii, ca exista o modalitate sa folosesti cardurile de credit responsabil ca sa eviti capcanele in care cad multi consumatori.

Tentatia cheltuirii in exces

Studiile arata ca, utilizatorii cheltuie mai mult atunci cand platesc prin card de credit decat atunci cand platesc cu bani cash. In acest studiu, utilizatorii erau gata sa cheltuie de doua ori mai multi bani cu cardul de credit decat cu cash. Este usor si convenabil sa cheltui bani cu un card de credit si nu simti durerea banilor parasind buzunarul tau. Poate asta explica numarul mare de datornici la cardurile de credit.

Cum sa eviti asta: seteaza o limita personala de cheltuiala cu cardul de credit, chiar daca este sub limita de credit, bazat pe cat poti sa platesti pe cardul de credit lunar. Ai grija sa nu cheltui in exces pentru a duce o viata pe care nu ti-o permiti sau sa impresionezi pe altii.

Dobanda face si mai grea plata balantei

Daca platesti balanta  cardului de credit total in fiecare luna ca sa eviti plata dobanzii.

Insa doar 29% din detinatorii de card isi platesc balanta in intregime lunar conform statisticilor. Daca nu platesti balanta in intregime, o portiune din fiecare plata merge catre dobanda marind timpul necesar platii datoriei.

Cum sa eviti asta: Plateste balanta pe cat posibil in intregime lunar ca sa nu platesti dobanzi pe achizitii. Daca nu poti plati tot, se poate sa cheltui mai mult decat poti replati, dar plateste cat de mult poti lunar pana ajungi la balanta zero.

Riscul de a intra in datorii

De fiecare data cand imprumuti bani creezi datorie. Cu cat imprumuti mai mult, cu atat intri mai mult in datorii. Datoria duce la mii de probleme si nu toate financiare. Datoria poate duce la stress, depresie sau alte probleme de sanatate.

Odata ce esti in datorii, sa atingi alte obiective financiare este mult mai greu. Plata datoriei te impiedica sa aloci bani pe alte prioritati cum ar fi pensie sau o vacanta.  S-ar putea sa iti amani obiectivele de educatie sau poti sa te simti prins intr-un job care nu iti place pentru ca trebuie sa iti platesti facturile.

Cum sa eviti asta: recunoaste semnele care arata ca te indrepti catre datorie pe cardul de credit, in special daca nu iti poti plati balanta lunar. Nu iti mai folosi cardul de credit si incerca sa traiesti in limita posibilitatilor ca se nu te depaseasca problema.

Riscul de a-ti strica scorul de credit

Cardurile de credit au un impact mare asupra scorului de credit.

Foloseste cardul de credit cu chibzuinta, si esti in drum spre un scor de credit bun. Dar, daca faci o greseala – cum ar fi sa ratezi o plata mai mult de 30 de aile – scorul de credit va avea de suferit. Cu cat mai mult gresesti, cu atat scorul de credit va scade.

Cum sa eviti asta: Cea mai buna metoda sa iti protejezi scorul de credit este sa faci platile la cardul de credit la timp, pastreaza-ti balanta din limita de credit sub 30% si minimalizeaza aplicatiile pentru alte credite.

Plata minima ofera o siguranta falsa

Emitentul cardului tau de credit iti cere sa platesti doar o suma mica din creditul tau lunar sa eviti dobanda de intarziere si sa iti tii contul in stare buna. Din pacate, pe langa neplata completa, plata minima este cel mai gresit mod de a plati balanta. O sa petreci mai mult timp platind balanta si vei plati mai multa dobanda daca achiti doar suma minima de plata lunar.

Cum sa eviti asta: ideal ar fi sa platesti toata balanta, dar daca nu iti poti plati intreaga balanta, plateste mai mult decat suma minima ca sa scapi de balanta sis a reduci dobanda pe care o platesti in total.

Confuzia termenelor cardului de credit

Desi termenele cardurilor de credit au devenit mai clare, inca exista multa confuzie in legatura cu ofertele cardurilor de credit. Un singur card de credit poate avea mai multe dobanzi si sa stii care cand se aplica poate fi putin confuz. Daca intelegi gresit termenii cardului tau de credit consecintele pot fi destul de serioase – cum ar fi taxe crescute saau dobanda mai mare care iti poate dauna creditului.

Cum sa eviti asta: Intelege ce balanta poti sa ai pe cardul de credit si ce dobanda se aplica la fiecare. Consulta programul tau de beneficii ca sa stii ce achizitii iti pot aduce beneficii. Contacteaza suportul de client al creditorului tau daca ai intrebari legate de cardul de credit.

Este mai greu sa urmaresti cheltuielile mai ales pe carduri multiple

Sa tii evidenta cheltuielilor este fundatia unei vieti financiare sanatoase, dar adaugarea de carduri de credit la metodele tale de cheltuiala normale, face si mai dificila urmarirea cheltuielilor.  Asta se aplica si mai bine daca folosesti cardul de credit impreuna cu cash si card de debit, sau daca folosesti mai multe carduri de credit. Din acest motiv este atat de usor sa cheltui prea mult cu cardul de credit.

Cum sa eviti asta: daca ai mai multe carduri de credit trebuie sa verifici in mai multe directii cheltuielile. Poti sa notezi manual intr-un jurnal de cheltuieli sau foloseste un software de finante personal ca sa tii evidenta cheltuielilor.

Cardurile de credit vin cu riscul de frauda

Pana la un punct, oricine detine un card de credit este expus riscului de frauda. Cardul tau de credit se poate fura, sau un hot poate fura informatia de pe cardul de credit de la o companie la care ai facut cumparaturi. Din fericire, nu esti raspunzator pentru ce se intampla cu cardul dupa ce este furat, decat pana la un punct, dar trebuie sa raportezi foarte repede un asemenea furt.

Cum sa eviti asta: Monitorizeaza creditul cat de des poti si raporteaza imediat un card de credit lipsa sau tranzactii dubioase.

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii