AXI CARD - La ce sa te astepti cu primul tau card de credit

La ce sa te astepti cu primul tau card de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 19.10.2017
blog-views-icon 3312

Sa-ti faci primul card de credit este interesant. Pentru multi adulti tineri, este cel mai bun lucru care se poate intampla in afara de obtinerea carnetului de sofer si majoratului. Dar, cardurile de credit nu inseamna doar distractie. Impreuna cu cardul de credit vin multe responsabilitati.

Iata versiunea scurta a ce se intampla cand iti faci primul card de credit: cardul vine prin posta, il activezi, faci cumparaturi, iti primesti extrasul, platesti factura.

Daca stii detaliile fiecarui pas te ajuta sa scapi de multe taxe de plata tarzie, datorie pe cardul de credit, si multe probleme cauzate de cardul de credit cum multi tineri patesc cu primul card de credit.

Cradul tau de credit soseste prin posta/curier

Curand dupa ce ai primit aprobarea pentru primul tau card de credit, emitentul trimite un card de credit cu numele tau pe el, pe adresa din aplicatia ta.

Va trebui sa iti activezi noul card de credit inainte sa il poti folosi. Cardul AXI nu trebuie activat, il activam noi pentru tine cum avem actele semnate la noi. Nu vei putea folosi cardul pana nu este activat.

In plic, alaturi de cardul de credit, vei primi un contract – un document lung care include termenii si conditiile cardului tau.

Contractual tau de credit explica caracteristici ale contului tau, cand si cum vei fi taxat pentru cardul de credit, ce penalitati se vor aplica, si cum sa gestionezi disputele cu emitentul cardului tau. Desi pare un document lung si de prisos, citirea contractului iti va da detalii importante despre cardul tau de credit.

Folosirea cardului de credit

Contul tau de credit are o limita de credit – suma maxima pe care poti s-o cheltuiesti pe cardul de credit. Poti face cumparaturi pana la aceasta limita. Daca optezi pentru taxare peste limita aprobata, cardul de credit va fi refuzat pentru tranzactii peste limita de credit. Chiar daca ai ales aceasta varianta, creditorul te lasa sa folosesti doar o anumita suma dupa ce ai terminat limita de credit.

Desi poti sa cheltuiesti toata limita de credit, nu este cel mai reponsabil mod de a folosi un card de credit. Odata, creditorul poate recupera o parte din limita daca faci balanta mare prea repede. Da, chiar daca iti da o limita de credit, li se pare ca este riscant cand folosesti prea mare parte din ea. Poti fi taxat sau ti se poate creste rata dobanzii daca depasesti limita de credit. Daca folosesti toata limita de credit poate fi nociv si pentru scorul tau de credit – numarul care spune daca ai credit bun sau negativ. Deci, cel mai bine este sa folosesti doar o suma mica – cum ar fi 10 sau 30% - din limita de credit.

Cand faci o achizitie, terminalul cardului tau de credit va verifica cu emitentul cardului sa se asigure ca instrumental tau de plata este valid, si ca ai destule fonduri pentru achizitie.

Odata aprobata tranzactia, ti se printeaza chitanta. Vei semna chitanta si vei lua cumparaturile acasa.

 A face o plata cu cardul de credit

La cateva saptamani dupa ce primesti cardul de credit, vei primi o factura prin posta/email. Extrasul tau de cont arata in detaliu ce achizitii ai facut in contul tau, va lista suma minima de plata pe care esti obligat s-o achiti si scadenta. Trebuie sa achiti macar suma minima pana la scadenta sau ti se aplica taxa de intarziere. Daca ratezi doua plati la rand si va creste dobanda la cea de penalizare. Daca nu platesti balanta deloc, cardul tau va fi trimis la o agentie de colectare.

Fii sigur ca depui plata in avans ca sa fie primit de emitent inainte de data scadenta. Creditorul poate aplica o taxa de intarziere destul de mare daca banii intra dupa data scadenta desi tu ai depus inainte.

Cei mai multi creditori te lasa sa faci plati prin telefon sau online. Poti cere o plata de urgenta ca sa nu ti se aplice taxa de intarziere doar ca vei plati o mica suma pentru acest serviciu.

Desi ti se permite sa faci doar plata minima, este mai bine sa platesti balanta in intregime la sfarsitul fiecarei luni. In acest fel eviti plata dobanzii aplicata contului tau si nu mai acumulezi datorii.

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii