AXI CARD - Ce se ascunde in spatele termenului “card de credit”?

Ce se ascunde in spatele termenului “card de credit”?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 09.03.2017
blog-views-icon 8221

Scopul acestui articol este de a-ti prezenta elementele de baza ale unui card de credit. In esenta este un card din plastic care contine date de identificare ale detinatorului cardului. Sa cunoastem importanta fiecarui element al cardului de credit:

Ce se intelege prin termenul “numele bancii”? Acesta este numele emitentului de la care ai primit cardul. Termenul “chip” se refera la chip-ul cardului de credit care stocheaza informatii pentru autentificarea cardului, iar termenul “banda magnetica” se refera la banda de pe spatele cardului care contine aceleasi informatii. Diferenta dintre chip si banda magnetica este ca informatiile de pe chip sunt in format digital, iar cele de pe banda magnetica sunt in format analog. Comparand informatiile digitale cu cele in format analog, putem concluziona ca primele, respectiv cele digitale, au un grad sporit de securitate si protectie fata de celelalte. Motivul pentru care pe un card avem si chip, dar si banda magnetica, chiar daca functiile acestor doua elemente de securitate este acelasi, il reprezinta faptul ca unele POS-uri functioneaza numai cu chip si astfel plata se va efectua prin intermediul chip-ului, solicitandu-se totodata si codul PIN.

Pe de alta parte, exista si POS-uri care solicita ca plata sa fie efectuata prin trecerea benzii magnetice prin terminalul de citire.

“Numarul cardului” indica numarul cardului pe care il detii, astfel: primul numar de pe cardul tau de credit corespunde unui operator de card, precum Visa, MasterCard si altii.

Urmatoarele doua combinatii de numere indica  numarul aferent bancii si numarul tau de cont. Ultimul numar este un numar de control, a carei functionalitate este strans legata de prevenirea fraudelor.

Numele inscris pe card corespunde cu numele detinatorului cardului. Astfel, in masura in care aplici pentru un card de credit, acesta va fi inscriptionat/embosat cu numele tau.

Data expirarii cardului indica data pana la care cardul tau va fi valid si astfel ulterior acestei date se va emite un nou card.

Termenul “retea de plata” se refera la numele sistemului de plata sau a unui operator de card (Visa, MasterCard, BORICA etc.).

CID-ul  este un cod de securitate. Codurile de Securitate se folosesc in mod special pentru platile efectuate online. In loc sa ti se solicite codul PIN, se va solicita sa introduci un cod de securitate inscriptionat pe spatele cardului. CID se poate de asemenea abrevia ca CSC (card security code), CVD (card verification data), CVN (card verification number), CVV or CVV2 (card verification value), CVVC (card verification value code) si altele.

Banda cu semnatura contine urmatoarea mentiune: “semnatura autorizata, valid numai daca este semnat”. In general, ti se va solicita sa semnezi numai atunci cand platestii prin intermediul verificarii benzii magnetice. Insa, unii comercianti inca solicita semnatura clientului chiar daca plata s-a efectuat prin intermediul chip-ului, desi acest lucru nu este obligatoriu, intrucat simpla semnatura nu este suficienta pentru a garanta securitatea utilizarii, astfel cum am mentionat anterior.

Sumarizand, daca aplicii pentru un card de credit, iar aplicatia ta va fi aprobata, cardul de credit pe care il vei primi va fi conectat cu contul tau. Institutia financiara va stabili o limita de credit a cardului tau care poate fi diferita de limita maxima pentru care ai aplicat.

Astfel, cardul de credit va va permite sa achizitionezi produse sau servicii care se vor regasi in contul tau si pentru care ti se vor percepe costuri periodic.

* * * * *

Un pic de psihologie…

In esenta, cardul de credit este perceput de catre noi ca fiind un avantaj, intrucat ne faciliteaza accesul la fonduri pe care nu le detinem. Simpla idee de a avea mai multi bani decat am castigat la un moment dat este foarte tentanta. Cu alte cuvinte, “ne mananca palma” sa cheltuim mai mult decat e necesar.

Avand in vedere aceste aspect atunci cand luam in considerare optiunea aplicarii pentru un astfel de instrument financiar, respectiv un card de credit, de multe ori putem cadea in capcana si sa credem ca acesta ne va aduce o mica avere. Astfel, incepem sa ne facem planuri cu privire la nenumaratele posibilitati de a utiliza aceste fonduri si gandul de a utiliza acest card de credit intr-un mod intelept ramane in umbra. Constentizarea beneficiilor si a dezavantajelor unui card de credit sunt pasi necesari pentru orice potential detinator de card de credit. Problema cardurilor de credit consta in a pregati oamenii pentru a detine un astfel de card. Astfel, este foarte important ca oamenii sa fie educati, respectiv sa poata fi educati pentru a putea detine si utiliza un card de credit in mod corect.

Acesta reprezinta in esenta motivul pentru care exista o serie de argumente pro si contra pentru detinerea unui card de credit.

Decizia de a aplica pentru un card de credit nu reprezinta un proces simplu. Trebuie sa fii constient de caracteristicile cardului, trebuie sa te familiarizezi cu riscurile unui comportament impropriu de utilizare a cardului, precum si cu eforturile pe care ar trebui sale faci ca si utilizator de card de credit.

0 comentarii