- Home
- Blog
- Card de credit
Cinci obiceiuri de cheltuiala care duc la datorii
Datoria nu este ceva care se intampla din coincidenta sau prin accident intr- zi obisnuita a vietii tale. Sunt anumite obiceiuri de cheltuiala care duc la datorie. Daca recunosti aceste obiceiuri acum te ajuta sa economisesti bani si sa scapi de stres mai tarziu. Daca vrei sa nu mai creezi datorii si sa scapi de datoriile pe care le ai deja, trebuie sa elimini aceste obiceiuri proaste.
Cheltuiesti mai multi bani decat castigi
Partea logica din tine crede ca este imposibil sa cheltuiesti 1200 de Lei lunar cand tu castigi numai 1000 de lei. Sa cheltuiesti mai mult decat ce castigi este mai simplu decat crezi. Asa de usor, incat se poate sa o faci deja dar nu iti dai seama. Cheltuiesti economiile, imprumuti de la altii, si folosesti credit acestea sunt doar cateva dintre modalitatile prin care poti cheltui mai mult decat castigi.
Poti sa scapi cu cheltuitul excesiv pentru cateva saptamani sau luni, dar in final, obiceiurile tale de cheltuiala gresite te vor ajunge din urma. In curand, vei termina economiile, vei cheltui toata limita de pe cardurile de credit, si nu vei mai avea de unde sa imrpumuti bani.
Nu cheltui mai mult decat venitul tau pe luna ca sa traiesti in limitele pe care ti le permiti si astfel nu mai faci datorii. Reduce cheltuilelie sub nivelul castigului tau lunar si foloseste ce ramane sa platesti datoriile.
Cheltuiesti bani pe care nu ii detii
Sa cheltuiesti mai multi bani decat castigi este indus de obiceiul de a cheltui ce nu ai sau inca nu ai castigat. Cheltuiesti bani pe care nu ii detii cand faci cumparaturi cu cardul de credit sau cand faci imprumut – imprumuturi pana la salariu, retragere numerar, cheltuire limita de credit. Cand folosesti aceasta masura sa platesti facturi sau sa faci cumparaturi, creezi datorii. Daca nu achiti datoria in totalitate lunar, o sa creasca in continuare.
Poti scapa de acest obicei prost in acelasi fel in care incetezi sa cheltuiesti mai mult decat castigi – reducand cheltuielile tale si te bazezi doar pe ce castigi pe luna cand vine vorba de cheltuieli.
Folosesti credit pentru cumparaturi zilnice
Ar trebui sa folosesti cash (sau bani disponibili in contul tau de debit) pentru cumparaturi zilnice cum ar fi mancare, benzina, haine sau distractie. Atractia la cardul de credit este posibilitatea de a replati mai tarziu ce cumperi acum. Partea mai problematica este ca, s-ar putea sa platesti mai greu pentru ceva ce deja ai consumat, adica majoritatea cumparaturilor zilnice. Sa folosesti cardul de credit in locul banilor este un obicei prost, mai ales cand nu iti platesti rata de la card in totalitate lunar.
Unele carduri de credit au programe de loialitate care te ajuta sa castigi bani, mile sau puncte daca platesti des cu cardul de credit. Daca ai ales sa iti cresti premiile prin plati mai multe, cumpara doar ce ai fi vrut sa cumperi cu banii jos si achita imediat ce ai consumat.
Folosesti credit cand ai cash
Alt obicei prost este sa alegi cardul de credit cand defapt ai cash. Poate vrei sa cumperi bunurile (sau serviciile) fara sa platesti pentru ele, insa convenientul de a ramane cu banii are un cost. Este foarte posibil ca, daca nu vrei sa platesti azi sa nu vrei sa platesti nici maine.
Ca sa schimbi acest obicei prost, va trebui sa vrei sa platesti pentru ce vrei cu banii pe care i-ai castigat. Incearca sa realizezi ca, daca amani plata folosind credit, vei ajunge sa platesti mai mult decat daca ai fi platit prin bani cash.
Folosesti datorie sa achiti datorie
Cand folosesti un card de credit sa platesti alte imprumuturi sau carduri, defapt nu platesti nimic. Iti plimbi datoriile dintr-o parte in alta si acumulezi si mai multe datorii de fiecare data cand faci asta. Transferurile de balanta au taxe de tranzactie, deci cand folosesti o datorie sa platesti alta datorie, poti ajunge mai rau ca la inceput.
Folosirea datoriei pentru a achita alta datorie poate fi benefica daca poti tranfera sold de pe un card cu dobanda mare pe unul cu limita mai scazuta. Insa, trebuie sa fii atent la taxa de tranfer sa nu fie prea mare pentru ca atunci nu mai merita tranferul. A transfera o balanta odata sau de doua ori pentru a beneficia de taxele promotionale este foarte diferit de a tranfera mereu bani ca sa eviti plata cardului de credit.