Cum functioneaza chip-ul din cardul de credit?

Cum functioneaza chip-ul din cardul meu de credit?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 11.02.2019
blog-views-icon 3089

Tehnologia cardurilor cu chip a devenit standard la comericantii din lumea intreaga, suplimentand sau inlocuind complet cele cu banda magnetica care au fost folosite de foarte mult timp. Mai jos o lista a motivelor pentru care, aceste carduri cu chip iti fac tranzactiile si mai sigure, precum si de ce inca trebuie sa iei precautii in ceea ce priveste siguranta informatiilor tale personale.

Care este problema daca folosesti banda magnetica a cardului de credit?

Problema cheie cu benzile magnetice pe cardurile de credit este ca, ele contin toate datele personale ale utilizatorului care sunt necesare la o achizitie sau a face un duplicat. Cu avansarea rapida a tehnologiei in ultimii ani, datele din banda magenitca au devenit foarte usor de furat, dupa care datele se pot folosi pentru a creea alte carduri sau se pot vinde altora.

Cum rezolva cardurile cu chip aceasta problema?

Cardurile de credit si debit sunt echipate cu chip-uri electronice numite si carduri EMV – un acronim pentru Europay, MasterCard su Visa, cele trei mari companii care impreuna au facut standardul folosirii acestor chip-uri. De atunci a devenit standardul global folosit la autentificarea tranzactiilor cu cardul fara a folosi banda magnetica.

Fara sa devenim prea tehnici, aici este cel mai important detaliu de stiut. Desi datele din banda magnetica raman la fel in timp, chip-ul din card genereaza un cod unic pentru fiecare tranzactie care se poate folosi doar o data.

Astfel, chiar daca un hot ar copia cumva informatiile din chip-ul EMV folosut la validarea unei tranzactii la un POS, nu ar avea ce sa faca mai departe cu el. Acelasi principiu se aplica si la furturile de date de la comercianti: desi tehnologia cu chip nu previne atacurile cibernetice si furtul datelor de tranzactie, face datele furate mult mai nefolositoare pentru hoti.

Deci, in timp ce inserezi cardul intr-un terminal de plata si astepti sa proceseze mult mai greu decat metoda cu chip, este cu siguranta alegerea mai sigura de a folosi cardul la benzinarii, in magazine si alte locatii unde faci plati in persoana.

Cardurile cu chip nu rezolva toate problemele

Sa clarificam lucrurile, cardurile EMV nu te fac imun la frauda. Pentru inceput, nu face nimic sa rezolve frauda e-commerce (magazine online). Este inca relativ usor pentru un hot sa iti foloseasca datele cardului de credit furate online, si aceasta forma de frauda a sarit cu 40% intre 2015 si 2016.

Nu opreste hotii de a folosi contul utilizatorilor unde ajung schimband informtiile de contact si de Securitate, dupa care pot face tranzactii fara stirea utilizatorului. Nici nu opreste sa se deschida conturi in numele clientilor fara stirea lor. Ambele tipuri de frauda au crescut din 2016.

Pe langa acestea, pentru ca inca se practica chip si semnatura in unele zone spre deosebire de chip si PIN, este posibil sa iti fure cineva banii efectivi si sa ii foloseasca la cumparaturi.

Pe scurt, tehnologia cardurilor cu chip rezolva una dintre situatiile de frauda potentiale de care te poti lovi, dar inca este foarte important sa iti pastrezi informatiile personale sigure si sa iti monitorizezi raportul de credit pentru activitati suspicioase.

Un pas in directia buna

Desi acest chip in cardul tau de credit nu este imun la toate atacurile hotilor care vor sa iti fure datele de card, folosirea lui scade cu siguranta sansele sa devii o victima a fraudei.

Cardul tau de credit AXI este echipat cu chip, iti ofera Securitate la tranzactii si siguranta datelor tale personale, beneficiezi si de un cont online unde iti poti urmari tranzactiile ca sa fii sigur ca nu esti victima unui atac cibernetic. Cel mai important insa este sa nu dai nimanui cardul de credit, sa ai grija unde il tii, sa nu faci tranzactii cand toti pot vedea detaliile cardului si mai ales nu spune nimanui codul PIN.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii