AXI CARD - Cum s-a inventat primul card de credit modern?

Cum s-a inventat primul card de credit modern?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 18.06.2018
blog-views-icon 1912

Daca stai pe un munte de datorii la cardul de credit, multi ar spune ca nu este nimeni vinovat decat tu. Insa, poti sa arati cu degetul si catre Frank McNamara – intr-un mod mai indirect. El a inventat cardul de credit.

Potrivit legendei, antreprenorul a creat primul card de credit dupa un incident interesant. In 1949 el si-a luat un asociat la cina in New York City. Cand a sosit nota de plata, si-a dat seama ca portofelul sau era in alt costum. Din fericire, sotia lui l-a salvat. A platit nota. Dezastru evitat (si spalat vase o luna).

Anul urmator, McNamara s-a intors la acelasi restaurant determinat sa platesca in alt mod. De data asta nu va mai fi umilit. A achitat nota cu un mic dreptunghi din carton – un card de credit, primul de acest fel.

Intamplarea – semnarea notei cu succes si primisiunea ca va fi platita pana la sfarsitul lunii – a intrat in istoria cardului de credit ca “Prima Cina”. Insa, depinde pe cine intrebi, s-ar putea sa nu se fi intamplat deloc. Desi poveastea este frumoasa, in multe privinte este doar o poveste si atat, marketing sa impresioneze presa.

Poveste sau nu, nu se poate nega ca McNamara a creeat primul card de credit orientat catre consumator care a fost folosit la scara larga, impreuna cu asociatii sai Ralph Schneider si Matty Simmons.

Cei trei au numit instrumentul de plata micut Diners Club Card, impreuna cu compania cu acelasi nume in 1950 ca sa dea startul acestul instrument de plata revolutionar, si, mai important sa ajunga in buzunarele oamenilor.

Ca multi antreprenori noi, McNamara avea initial client printer prieteni, familie si cunsotinte – oricine asculta discursul sau impreionant. La inceput, a convins 200 dintre ei sa semneze pentru a fi membru Diners Club pentru 3$ pe luna.  

Aparent, nu a durat mult pana si-a perfectionat discursul de vanzari. La sfarsitul primului an al afacerii lui, Clubul a crescut la 10.000 membrii in total. Cu metoda lui de plata inovativa in mana, clientii sai semnau acum si plateau mai tarziu la cele 2 hoteluri si 28 de restaurante carora le-a vandut cu succes ideea sa inovativa.

Pana in 1951, Diners Club a devenit un succes rasunator, dubland baza de date de client. Cu timpul, s-a raspandit in Statele Unite, pe urma mult peste granita. Mai tarziu, in anii 1960, cardul vulnerabil din carton a fost inlocuit cu unul mai rezistent din plastic. Pe langa intregul concept, trecerea la plastic a marcat drumul pentru cardul de credit foarte folosit cum il stim azi.

Azi, un American are 3.7 carduri de credit in portofel – si datoria care le acompaniaza. Gospodaria comuna si Statele Unite datoreaza peroximativ 15.355$ in datorie actuala la cardul de credit, potrivit unui studiu NerdWallet din 2015. Potrivit unor estimari, datoria totala a tarii este undeva la uimitoarea suma de 900 miliarde de dolari.

Desi “copilul” lui McNamara – inventia care a pavat drumul catre cardul de credit modern – insa se emite in peste 200 de tari, nu le prea vedem in restaurantele din Statele Unite ca pe vremuri. Azi, sunt folosite mai mult pentru achitarea cheltuielilor de calatorii internationale. Candva prima si singura optiune de card de credit, Diners Club a fost lasat in umbra de succesorii sai mai straluciti prin anii 1960, stii despre ce vorbim, toate celelalte carduri de credit pe care le folosim. Cele mai cunoscute fiind Discover, MasterCard, American Express si Visa.

In anii 1970, Diners Club a revenit lansand prima serie de carduri corporatiste. Un deceniu mai tarziu, brandul a revenit cu programul foarte recunoscut de puncte la cumparare numit Club Rewards, si acesta a fost primul si a fost copiat de catre succesori.

Daca le vezi cumva in circulatie, vei vedea ca multe dintre cardurile Diners Club au sigla MasterCard, odata cel mai mare competitor. Simbolul iconic al MasterCard rosu si auriu, plasat sub sigla Diners Club, permite cardurilor sa fie acceptate in peste 38 de milioane de comercianti in lume – si, permite mostenirea Diners Club sa traiasca mai departe.

Cardul de credit AXI Card este un instrument de plata sub sigla MasterCard, acceptat in orice tara la orice comerciant. Este un card de credit transparent si usor de folosit, fara taxe si comisioane ascunse. Acest card continua cu succes ce a inceput Diners Club acum multi ani. Folosirea responsabila al cardului de credit ofera un ajutor real in situatii in care chiar este nevoie.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii