- Home
- Blog
- Card de credit
Cum sa folosim cardul de credit in mod corect?
Cand lucrezi sa iti imbunatatesti sau sa iti recladesti istoricul de creditare, cum iti folosesti creditul inseamna tot. Este important sa folosesti creditul corect ca sa iti mentii un scor de credit bun. Pana la urma, cardurile de credit nu vin cu un manual de folosire care sa iti spuna cum sa le folosesti corect. Poate ai aflat pe pielea ta deja, cat de devastatoare pot fi consecintele daca folosesti gresit un card de credit, dar nu este tarziu sa incepi din nou.
Cum sa incepi un credit
Daca abia ai inceput cu primul tau card de credit, ia lucruile incet. Nu folosi toata limita de credit din prima. Defapt, nu este bine sa folosesti toata limita de credit niciodata. In loc sa faci asta, fa cheltuieli mai mici pe cardul de credit si plateste balanta lunar. Scopul unui card de credit nu este sa cumperi cu el tot ce nu poti cu bani cash, ci este sa incepi sa iti faci un istoric de creditare bun si sa iti faci obiceiuri de credit bune.
O modalitate sa te obisnuiesti cu cardul de credit este sa il folosesti la plati mici lunare, cum ar fi un abonament sau alta factura lunara, ceva in jur de 50 de Lei sau mai putin, si plateste in fiecare luna. Lasa sa fie doar atat cheltuiala pe cardul de credit pentru cel putin 6 luni. Asta te va ajuta sa stai sub limita de credit si sa iti platesti balanta lunar – doua obiceiuri care vor avea un efect pozitiv pe scorul de credit.
Esti pregatit pentru cheltuieli mai mari?
Odata ce ti-ai creat un obicei de a-ti plati in totalitate factura, esti mai bine pregatit sa iti folosesti cardul de credit pentru achizitii mai mari.
Continua sa tii cheltuielile sub 30% din limita de credit sau mai putin. Asta inseamna ca balanta ta nu ar trebui sa urce peste 30 Lei daca ai limita de credit 100 Lei (exemplu!).
Cand cumperi ceva cu cardul de credit, pune banii deoparte sa nu ii cheltui pana vine factura. Apoi, cand trebuie sa platesti factura cardului de credit, deja vei avea banii pregatiti.
Poti sa faci o plata si la putin timp dupa ce ai facut o achizitie, chiar daca factura inca nu a venit.
Dupa mai multe luni de folosit cardul de credit in mod corect, creditorul iti poate ridica limita de credit, astfel poti face achizitii mai mari pe cardul de credit. Continua sa ramai sub 30% din limita de credit chiar daca ti se mareste limita. Daca incepi sa folosesti cardul de credit iresponsabil, emitentul cardului iti poate taia limita de credit la fel de repede.
Invata disciplina de sine
A folosi un card de credit corect inseamna disciplina de sine. Va trebui sa iti spui tie “nu” cand vrei sa faci o achizitie pentru care stii ca nu vei putea plati la sfarsitul lunii. Cunoaste ce este si nu este permis cand folosesti un card de credit.
Cand pui bani deoparte pentru factura cardului de credit, asigura-te ca nu cheltui banii pe altceva pana vine extrasul de cont. Trimite plata inainte sa vina factura daca ti se pare ca vei fi tentat sa ii cheltui.
Incepe cu un singur card de credit, asta ca te descurci cu platile. Mai multe balante si scadente pot cauza confuzie si pot duce la datorii si un scor de credit distrus.
Este foarte usor sa acumulezi prea multe carduri de credit, mai ales daca tot primesti oferte de la banci.
Poti opri ofertele de carduri de credit ca sa nu fii tentat sa aplici pentru alte carduri. Daca alegi sa te dezabonezi temporar dela aceste oferte, pana te obisnuiesti cu un credit, poti sa te abonezi mai tarziu si vei putea alege un card mai convenabil pentru tine.
Monitorizeaza-ti activitatea
Cele mai multe carduri de credit, printre care si AXI card, te lasa sa iti vezi activitatea online. Daca iti ofera aceasta optiune cardul de credit, incrie-te ca sa iti monitorizezi activitatea si sa poti plati la timp, cu AXI card ai deja cont cand trimiti cererea pentru card. Te poti inscrie si la facturi fara factura fizica, care iti permite sa primesti extrasele online nu pe posta. Unii oameni au nevoie de extrasul fizic sa isi aduca aminte de platacpe care trebuie s-o faca. Daca te numeri printre acesti oameni nu te inscrie pentru un extras online.
Un plan pentru cand nu poti plati balanta total
Pot fi luni cand cheltuieli neprevazute te vor impiedica sa iti platesti balanta in totalitate.
In aceste luni, plateste macar minimul de plata si nu te arunca la alte cheltuieli care iti vor mari balanta.
Daca stii ca nu ai bani sa platesti balanta cardului de credit, pune cardul in sertar. Nu il folosi pana nu poti sa platesti cheltuielile in totalitate. Acesta este beneficiul de a-ti plati balanta total – nu trebuie sa iti faci griji pentru balanta in caz ca venitul tau scade sau alte cheltuieli cresc.
A face un scor de credit bun ia timp si nu incerca sa grabesti procesul. Foloseste credit responsabil si scorul de credit excelent va urma. Daca incepi cu obiceiuri de credit bune, nu va trebui sa iti repari scorul de credit mai tarziu, ceea ce poate fi dificil.