AXI CARD - Ghid pentru siguranta cardului tau de credit

Ghid pentru siguranta cardului tau de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 08.06.2017
blog-views-icon 4695

Nimeni nu vrea sa cada victima fraudei de card de credit. Vestea buna este ca, sunt multe lucruri pe care le putem face sa ne protejam cardul.

Milioane dintre noi ne bazam pe carduri de credit, poate pentru plati mari cand nu ne permitem sa platim cu banii jos, sau poate doar sa ne programam banii ca sa ajungem de la salariu la salariu. In marea majoritate a cazurilor, lucrurile merg bine si nu intampinam probleme.

Insa, cei care fraudeaza incearca mereu sa gaseasca moduri noi sa ne fure de bani, deci este o idee buna sa recunoastem diferitele pacaleli folosite ca sa scapam cu buzunarul plin.

Escrocherii card de credit: explicate

Carduri furate sau pierdute

Daca iti pierzi cardul de credit sau este furat, suna emitentul cat mai repede posibil ca sa fie “oprit” – asta inseamna ca nu se mai pot face tranzactii. Daca nu suni, cardul poate fi folosit fraudulent.

Phishing – furt informatii

Unul dintre cele mai folosite trucuri ale fradutatorilor este te contacteze pe email, telefon sau posta, pretinzand ca sunt banca ta sau alta companie in care crezi, si iti cer sa dezvalui informatii confidentiale cum ar fi PIN-ul tau. Aceasta metoda este cunoscuta ca si “Phishing”.

Banca ta nu va face asa ceva niciodata, nici politia nici alta organizatie oficiala, deci nu iti dezvalui PIN-ul tau nimanui niciodata.

Skimming – clonare card

Fraudatorii gasesc mereu metode noi de a clona sau copia cardul tau de credit si sa-l foloseasca fraudulos. Pot folosi un aparat electronic pentru o actiune care se numeste “skim” prin asta ei fura date de la victime, de multe ori cand folosesti cardul in magazine, restaurante sau baruri.

Banca ta te va contacta daca observa ceva neobisnuit, sau tranzactii potential frauduloase si iti vor anula cardul dupa ce au verificat cu tine veridicitatea tranzactiilor. 

ID Fraud – frauda de identitate

Criminalii iti pot folosi si detaliile personale, cum ar fi numele, adresa si PIN-ul ca sa se poata da drept tu si sa faca noi conturi de credit pentru imprumuturi in numele tau. Creditorii vor veni dupa tine sa platesti datoriile.

Ai mare grija cand arunci corespondenta si documente – nu arunca extrase de cont sau documente similare in cosul de gunoi fara sa le distrugi in prealabil.

Cum sa te protejezi impotriva inselatoriilor

1. Nu iti dezvalui PIN-ul si nu il nota! Daca faci asta poti fi acuzat de neglijenta de catre banca ta sau creditorul tau si asta insemna ca, daca esti fraudat nu vei fi rambursat pentru banii pierduti.

2. NICIODATA nu dezvalui PIN-ul! Daca ti se cer informatii personale, cum ar fi PIN pe telefon, nu dezvalui. O companie legitima nu iti va cere asa ceva mai ales pe telefon.

3. Ai grija la email-uri care iti cer detalii personale. Daca primesti un email care iti cere sa verifice detalii personale sau de card, fii precaut si sterge-l. Niciodata nu da click pe un link intr-un email ca acesta, asta poate duce la acces in calculatorul tau pentru oricine.

4. Foloseste retelele de WiFi publice cu precautie. Fereste-te sa faci tranzactii financiare sau evita sa te conectezi la contul tau de banking pe laptop, tableta sau telefon folosind o retea de WiFi publica, pentru ca raufacatorii pot incerca sa iti intercepteze comunicarile.

5. Arunca documentele confidentiale in mod corespunzator. Distruge documentele care contin informatii personale care pot fi folosite de fraudatori.

6. Nu alege un PIN evident. Incearca sa eviti folosirea zilelor de nastere din familie ca si PIN, fraudatorii gasesc aceste date si isi dau seama ce PIN ai.

Nu uita sa iti verifici istoricul de creditare

Fii sigur ca iti verifici rapoartele de tranzactie ca sa vezi daca datele tale au fost folosite fara stirea ta, este o idee buna sa verifici raportul de credit periodic.

Poti face rost de aceste date de la agentiile de referinta de credit. Va arata daca cineva si-a deschis cont pe numele tau, sau a facut solicitari pentru credit pentru imprumut personal.

Ce este de facut daca esti victima fraudarii de credit

Daca esti victima fraudei de card de credit, sau daca esti suspicios in legatura cu un email sau telefon, contacteaza emitentul imediat. Ar trebui sa faci si plangere la directia anti frauda.

Afla mai multe despre AXI card

 

0 comentarii