Card de credit sau debit? Ghidul cumpărăturilor

Opreste confuzia: cand alegem cardul de credit sau debit pentru cumparaturi?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 16.10.2018
blog-views-icon 2631

Acum este un moment propice sa te uiti peste finantele tale pe 2018, re-evalueaza bugetul tau si alege strategia financiara pentru urmatorul an. O intrebare care trebuie adresata este daca folosesti card de debit sau credit?

Cazul cardurilor de credit

Cardurile de credit ofera multe avantaje. Primul ar fi protectia mai mare importiva fraudei decat cea oferita de cardul de debit.

Cardurile prin lege trebuie sa ofere protectie de frauda utilizatorilor, la cele mai multe carduri de credit (nu toate) asta inseamna ca tu nu esti responsabil daca esti victima fraudei.

Asa functioneaza. Daca raportezi un card de credit furat inainte sa fie folosit, sau daca este furat numarul cardului (nu si cardul), nu esti responsabil pentru cheltuieli frauduloase. Daca raportezi pierderea sau furtul dupa ce apare o tranzactie, este un prag pana unde esti responsabil pentru acea tranzactie.

Pentru un card de debit furat sau pierdut, regulile sunt putin mai complicate. Daca raportezi pierderea inainte sa se faca tranzactii, nu esti responsabil pentru tranzactiile frauduloase. Daca raportezi pierderea dupa doua zile de la aflarea lipsei cardului, limita pana la care nu esti responsabil pentru tranzactii este mult mai mica.

Daca raportezi pierderea in a 60-a zi de la emiterea facturii pe care vezi tranzactiile frauduloase, poti fi responsabiul pentru o mare parte din tranzactiile frauduloase. Daca nu raportezi pierderea in acest timp, s-ar putea sa ramai cu toata suma de plata. Daca este furat numarul, nu cardul in sine, nu esti responsabil pentru tranzactiile frauduloase daca raportezi in 60 de zile de la emiterea extrasului de cont.

Emitentii de carduri pot oferi protectie de responsabilitate de plata generoasa la cardurile de debit. De exemplu, protectie la tranzactiile pe semnatura.

Urmatorul avantaj oferit de cardurile de credit este rapiditatea cu care retururile sunt procesate. Daca returnezi ceva cumparat cu cardul de credit, vezi banii inapoi in cateva zile deobicei. Daca produsul a fost cumparat cu un card de debit si banii au fost deja transferati la vanzator, poti astepta si saptamani sa ti se tranfere banii in cont, depinde de bancile care sunt incluse in tranzactie sau de comercianti.

Cardurile de credit au un avantaj asupra celor de debit cand vine vorba de doua beneficia, inclusiv programe de premii, beneficii de calatorie sau acces exclusiv la produse si servicii.

Una dintre cele mai mari avantaje a folosirii unui card de credit in defavoarea unuia de debit este ca poti cladi un scor de credit si profil de credit sanatos. Cardurile de debit nu apar pe raportul tau de credit. Foloseste cardul de credit responsabil (plateste fiecare factura la timp si pastreaza balanta scazuta) ca sa nu sufere scorul de credit.

Cazul cardurilor de debit

Un avantaj asociat cu cardurile de debit este ca, el corespunde cu bugetul tau. Cardurile sunt legate de contul tau personal, si cand nu mai sunt bani nu mai poti cheltui. Cardurile de credit, pe de alta parte, parca iti ofera o invitatie sa cheltui mai mult decat iti permiti sa platesti. Cardurile de debit te salveaza de socul unei facturi mari la sfarsitul lunii.

Cardurile de debit nu vin cu taxe anuale, deci sa detii unul nu costa nimic.

Cardurile de debit sunt la fel de sigure ca si cele de credit, bancile deja au scos carduri cu chip-uri perfomante ca sa asigure si mai multe siguranta impotriva fraudei.

Cardurile de debit pot fi mai ieftine decat cardurile de credit. Pentru ca multi comercianti trebuie sa plateasca taxe de procesare pentru tranzactii cu cardul de credit, pot oferi reduceri daca folosesti cardul de debit. Intradevar, sunt cateva companii care nu accepta carduri de credit la plata. Doar debit.

In unele cazuri, poti negocia cu un comerciant un deal mai bun in schimbul folosirii cardului de debit in loc de cel de credit. In acest fel cardul de debit poate avea putere de cumparare mai mare decat cel de credit.

Poti economisi bani la taxele bancare, depinde insa de banca. Unele banci nu au comisioane lunare daca faci cumparaturi de o anumita suma lunar.

Carduri de debit – PIN sau semnatura?

In unele cazuri, ai optiunea de a semna pentru tranzactia cu cardul de debit sau folosesti codul PIN sa completezi tranzactia. Daca ai un card de debit care poate aduce premii (nu prea comun in zilele noastre), probabil trebuie sa semnezi ca sa primesti bonusul la cumparare. Daca folosesti o semnatura, insa, nu vei fi eligibil pentru cashback, nici macar de la un comerciant care ofera cashback la tranzactii cu PIN.

De asemenea, tranzactiile cu semnatura pot avea costuri mai mari pentru comerciant, deci s-ar putea sa insiste comerciantul pentru PIN sau trece cheltuielile in contul tau. La final, o tranzactie cu semnatura poate dura mai mult sa ajunga in contul tau (depinde de comerciant si de modul de procesare al bancii). Tranzactiile cu PIN se vad de obicei in contul tau chiar dupa vanzare.

Daca vrei sa folosesti o semnatura nu PIN, pentru a completa tranzactia, intreaba de la casier cum sa selectezi “credit”.

Ponturi de shopping si credit

Orice metoda de plata ai folosit in 2018 sau vei folosi anul viitor, tine minte, cheia succesului financiar este sa traiesti sub posibilitatile tale. Nu cheltui mai mult decat poti replati cand vine factura. Singura modalitate de a avansa sau de a face progres impotriva datoriilor este sa faci un buget si sa ramai la el.

Monitorizeaza conturile tale tot anul (credit sau debit) ca sa stii exact unde stai cu balanta si sa observi rapid orice activitate suspicioasa. Cardul tau de credit AXI card nu are comisioane ascunse si nici taxe abuzive. Acest card de credit flexibil si avantajos iti ofera transparenta totala cand vine vorba despre tranzactiile tale. Primesti SMS lunar cu suma minima de plata si soldul cardului precum si contul in care trebuie sa achiti ca sa stii mereu exact unde stai. Ai si contul tau online unde poti sa urmaresti toate tranzactiile facute, asa daca vezi ceva suspicios poti sa actionezi rapid.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii