- Home
- Blog
- Card de credit
Scor de credit negativ: Cum poate fi schimbat FICO® Score?
Scorul de credit de la Biroul de Credit este cunoscut sub denumirea FICO® Score. Acesta este folosit de institutiile bancare si nebancare pentru a analiza si indica probabilitatea ca o persoana sa-si achite la timp ratele si obligatiile contractuale.
FICO® Score este un numar format din trei cifre (300 - 850) si face parte din Raportul de Credit emis de Biroul de Credit. Prin acesta se estimeaza care este probabilitatea ca solicitantul unui credit sa achite ratele si obligatii contractuale la timp.
„FICO® Score de la Biroul de Credit reprezinta un element suplimentar, cu un grad ridicat de predictibilitate si care, alaturat datelor din Raportul de Credit si informatiilor obtinute de participanti din alte surse (inclusiv de la persoana vizata), concura la realizarea unei evaluari corecte a bonitatii debitorului/debitorului potential, pe intregul ciclu de viata al creditului. Fiecare element luat in calculul deciziei de creditare, inclusiv Scorul, poate avea o pondere mai mica sau mai mare in balanta acestei decizii, in functie de optiunea fiecarui participant. Informatia continuta de Raportul de Credit si valoarea Scorului, furnizate de Biroul de Credit, sunt analizate de participanti in functie de raportul risc/comercial al fiecaruia”, transmite Biroul de Credit.
Cu cat mai bun este scorul de credit, cu atat mai mari sunt sansele sa obtii suma solicitata.
Sfaturi pentru imbunatatirea scorului de credit
Primul pas este sa te asiguri ca nu ai nicio restanta neplatita. Daca ai credite in derulare, asigura-te ca nu ai restante la acestea si nu mai amana plata ratelor. Plateste tot timpul inainte de data scadenta, pentru a evita intarzieri ale platii, care sa fie mai apoi raportate la Biroul de Credit si sa-ti afecteze scorul de credit.
Daca ai deja un credit si ai dificultati in plata ratelor, incearca sa accesezi o refinantare. Astfel poti obtine o dobanda mai avantajoasa care sa-ti scada din valoarea ratei.
Nu aplica in mod repetat la institutii financiare pentru un credit pe care stii ca nu poti sa-l obtii. Aceste solicitari sunt inregistrate in Biroul de Credit si pot sa-ti influenteze scorul de credit.
In momentul in care aplici pentru un credit, tine cont si de gradul de indatorare, care nu trebuie sa depaseasca 40%. Daca ai deja si alte credite in derulare, calculeaza procentul de indatorare pe care il ai si descopera daca te incadrezi si la alte imprumuturi.
O alta metoda prin care poti sa-ti imbunatatesti scorul de credit poate fi pusa in aplicare daca nu ai deja un credit in derulare. Aplica pentru un card de credit AXI si efectueaza tranzactii. Plateste mereu inainte de data scadenta sumele datorate. O utilizare corecta in care nu inregistrezi datorii si intarzieri iti va creste scorul de credit.
Nu uita insa sa achiti mereu sumele datorate, in caz contrar tot efortul de schimbare a scorului de credit va fi in zadar.
In cazul in care inca nu ai aplicat niciodata pentru un credit, iti recomandam sa incepi cu credite mai mici, pe care sa le poti plati fara probleme si care iti vor creste scorul de credit.
In cele mai multe cazuri, persoanele care nu au avut niciodata un credit vor avea un scor de credit mai mic decat persoane care au derulat si achitat la timp imprumuturi.
AXI Card este o linie de credit pe care o poti folosi fara taxe si comisioane ascunse. Nu trebuie sa achiti nimic daca te razgandesti si nu cheltui banii de pe card. Acesta este un produs financiar recomandat pentru cumparaturi uzuale, dar si pentru momentele in care apar cheltuieli neprevazute. Poti aplica usor, direct de pe site-ul axi-card.ro.