Credit personale: bancă sau instituție financiară nebancară?

Credit pentru nevoi personale: bancă sau instituție financiară nebancară?

blog-calendar-icon Created at: 12.12.2023
blog-views-icon 819

Condițiile pentru aprobarea unui credit pentru nevoi personale s-au simplificat în ultimii ani. 

Un rol important în acest proces îl au instituțiile financiare nebancare. Acestea au introdus pe piața din România variante de credite rapide cu aprobare în decurs de câteva ore sau chiar și instant. 

Chiar dacă unele bănci s-au adaptat tendințelor și au simplificat unii pași, la majoritatea s-a păstrat neschimbate unele proceduri. Pentru a putea compara cele două tipuri de credite mai eficient, vom porni de la depunerea unei cereri. La ambele variante ai oportunitatea de a depune o cerere de credit online. În schimb, la AXI Credit poți face acest proces și printr-un mail sau telefonic. 

Completarea chestionarului online se realizează în doar câteva minute. În ambele cazuri trebuie să furnizezi date personale. De exemplu, la AXI Credit ți se solicită numele și prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail și numărul de telefon. Apoi mai trebuie să îți dai acceptul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Este foarte important de precizat că nu ți se solicită o adeverință de venit. Dacă toate informațiile introduse sunt corecte, următorul pas este să primești un răspuns dacă ți se aprobă sau nu cererea de credit. 

În analiza cererii de credit se ține cont de mai multe aspecte. Venitul lunar este unul dintre cele mai importante criterii. Pe baza acestuia se stabilește care este suma maximă de bani pe care o poți primi. Gradul maxim de îndatorare este stabilit la 40%. Astfel, dacă ai și alte credite în derulare, se va ține cont și de acestea. Un alt criteriu este istoricul de creditare. Mai exact dacă ți-ai achitat la timp ratele creditelor precedente. AXI Card nu te exclude automat chiar dacă ești înregistrat în Biroul de Credite cu istoric negativ. 

În schimb, în ceea ce privește băncile, sunt rare cazurile în care vei mai putea accesa alte credite dacă ai un istoric negativ. 

Un aspect foarte important referitor la istoricul de creditare este să nu mai ai rate neachitate. Chiar dacă ai avut întârzieri la plata ratelor, neachitarea acestora îți vor îngreuna foarte mult situația. 

Aprobarea unui credit de nevoi personale

După ce primești confirmarea că ești eligibil pentru un credit vei avea de parcurs noi pași. Majoritatea băncilor îți vor solicita să te prezinți la un sediu fizic, împreună cu actele în original, pentru a putea încheia contractul. Doar după ce ai semnat contractul îți vor fi transferați banii în cont. În schimb, la AXI Card și alte instituții financiare nebancare nu trebuie să mai faci drumuri la bancă. Poți alege să semnezi contractul electronic sau fizic. Dacă optezi pentru a doua variantă, contractul îți va fi trimis la adresa de domiciliu prin curier. După ce îl vei semna, acesta va fi retrimis către AXI Card. 

Și modalitatea de intrare în posesia banilor poate fi diferită. În trecut, puteai primi banii și numerar. Acum, majoritatea băncilor și instituțiilor financiare nebancare îți vor transfera banii în contul bancar. La AXI Card vei primi un card bancar care va fi direct alimentat cu suma de bani aprobată. 

Durata creditului poate să fie și ea diferită

La bănci, perioada de creditare a unui împrumut de nevoi personale este de maxim 5 ani. În schimb, la IFN, aceasta poate fi și de câteva săptămâni. Returnarea banilor se face în rate lunare. La AXI Card vei plăti ratele la începutul fiecărei luni, în intervalul 1-5. 

Vârsta la care poți aplica pentru un credit de nevoi personale este un criteriu foarte important. În ceea ce privește băncile, majoritatea impun va și vârstă minimă 21 de ani. În schimb, la instituțiile financiare nebancare poți solicita un credit încă de la 18 ani. 

Tot la capitolul condiții intră și faptul că doar persoanele care cetățenie română pot solicita un credit de la IFN. La bănci situația poate să fie însă diferită.

Un alt criteriu impus de AXI Card este ca, în momentul depunerii cererii de credit, perioada de valabilitate a buletinului să fie de minim 3 luni de zile. 

Dacă îndeplinești toate criteriile enumerate, șansele tale de a obține împrumutul dorit cresc. 

Pentru calcularea ratelor și a sumei cheltuielilor cu un credit trebuie să ținem cont de dobândă fixă. Cu ajutorul DAE (dobândă anuală efectivă) vom putea să aflăm care sunt cheltuielile totale cu un credit. Această dobândă este foarte utilă pentru a compara mai multe oferte. Indiferent de tipul de credit solicitat, să verifici mereu care sunt taxele și comisioanele aplicate. În unele cazuri ți se va aplica chiar și o taxă de analiză dosar. 

Dobândă credit și comisioane

Dacă vrei să scapi de toate aceste taxe și comisioane inutile, vino la AXI Card. Aici poți beneficia de o linie de credit în condiții avantajoase, fără taxe și comisioane ascunse. Nu se aplică taxă de emitere card sau de întreținere cont. În plus, poți folosi banii creditați așa cum dorești. 

Pentru un card de credit AXI cu o limita de credit de 1.000 RON, dobanda lunara fixa este 5,9%, dobanda anuala fixa este 70,8% (DAE 85,04%), iar valoarea totala platibila este 1.059 RON/luna, daca clientul utilizeaza integral limita de credit la un POS din Romania, dar nu in numerar, pe data de 1 a lunii si o ramburseaza integral la data de 5 a lunii urmatoare datei utilizarii; perioada de plata este cuprinsa intre 1-5 a fiecarei luni. Contractul de credit se încheie pentru o perioadă de 5 ani.

Este foarte important să nu uiți să achiți la timp ratele lunare. Fiecare bancă sau instituție financiară nebancară îți va aplica penalități în cazul în care nu plătești la timp. Majoritatea aplică penalizări încă din prima zi de întârziere. Valoarea penalităților diferă de la un creditor la altul. De exemplu, la AXI Credit se aplică o penalizare de 0,5%/zi. Valoarea totală a penalizărilor nu va depăși însă 100 de lei/lună. Această dobândă de penalizare se aplică în primele 60 de zile de întârziere, apoi se schimbă. Începând cu ziua 61 de întârziere se va aplica o dobândă de penalizare în valoare de 12%/an. Aceasta va fi percepută până în momentul în care te achiți integral de toate obligațiile de plată. 

Pe lângă penalizările în bani, care te vor împovăra și mai tare și îți vor îngreuna situația financiară, vei fi înregistrat și la Biroul de Credite. Înregistrare în cadrul acestuia te poate împiedica pe viitor să primești alte credite. Așa cum am precizat deja, foarte multe bănci și instituții financiare nebancare nu acordă credite persoanelor cu istoric negativ. Odată ce ai fost înregistrat cu istoric negativ la Biroul de Credite, trebuie să aștepți o perioadă de 4 ani pentru a putea fi șters din evidențe.

Pentru o utilizare cât mai eficientă a creditului de nevoi personale, nu uita să-ți achiți la timp ratele. 

Cum folosești banii dintr-un credit de nevoi personale

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de credit este și faptul că nu ți impus restricții sau limite. Poți să soliciți un credit de nevoi personale fără să justifici la ce îți trebuie banii și cum ai de gând să-i folosești. Poți cumpăra produse electronice sau electrocasnice, renova locuința sau orice altceva dorești. Banii dintr-un astfel de împrumut pot fi utilizați chiar și pentru activități relaxante, precum plata unui concediu. 

Dacă apelezi la AXI Card ai beneficiul de a putea realiza plăți și cu cardul. Acestea pot fi realizate la POS sau pot fi tranzacții online la comercianți din România, dar și din străinătate. 

 

Astfel, putem spune că fiecare client poate să aleagă modalitatea în care folosește un credit de nevoi personale, în funcție de propriile necesități. 


 

0 comentarii