- Home
- Blog
- Educație Financiară
4 ponturi despre cum sa nu cheltuiesti prea mult in strainatate
Dupa ce am verificat extrasul cardului meu de credit dupa ultima vacanta in afara tarii, am fost socata de cat de mult am cheltuit in plus. Desi am stat la niste prieteni si am mancat mai mult in casa, tot am reusit sa adun cateva sute de lei in cheltuieli neplanuite. Cele mai multe cheltuieli le-am facut pe drum pana sa ajung la destinatie, cum se intampla des cand zbor, cheltuiesc la aeroport si pe drum.
Problema este: sunt asa de focusata sa trec prin calatorie si sa am grija de familie, incat uit sa tin cont de cat cheltuiesc si pe ce anume. Hotarata sa imi schimb obiceiurile, am intrebat experti de calatorii si bani despre cateva ponturi pentru bugetul de vacanta. Asta au avut de spus:
1. Seteaza o limita de cheltuiala inainte de calatorie
Seteaza un buget zilnic si pastreaza-l. Vei cheltui mereu mai mult daca nu iti setetzi anumite limite. De exemplu, poti folosi un app special creat sa te ajute sa monitorizezi cat cheltuiesti, asta ca sa nu fii tentat sa dai bani pe cine scumpe daca deja esti la limita bugetului impus. Daca treci peste buget fii sigur ca a doua zi echilibrezi balanta.
2. Ca sa eviti costuri neprevazute, planifica inainte si fii rabdator
Este bine sa iti faci un plan din timp mai ales cand stii ca mergi intr-un loc scump. Aeroporturile si statiile de tren sunt foarte scumpe, in zilele in care stii ca vei folosi mijloace de transport, planuieste si fa-ti sandwich- uri sau gustari de acasa. Poti sa primesti gustari si bauturi gratuite pe avion, deci ai rabdare pana decolezi.
Cand esti obosit, este tentant sa iti iei o cafea de la aeroport, chiar daca este mult mai scump decat in mod normal. Insa, placerea de a cumpara o cafea sau un snack imediat, de multe ori nu merita efortul. Mai bine asteapta pana vin insotitoarele de zbor cu cafea gratuita pe avion.
3. Cauta promotii inainte de a pleca in vacanta
Poti neutraliza cheltuielile neprevazute prin promotii sau oferte speciale. De exemplu, destinatiile turistice ofera pe paginile lor web diferite promotii. Inainte sa calatoresti, verifica daca exista un discount pe pagina lor web, este o modalitate buna de a economisi o suma frumusica. Poti sa mai tai cativa lei daca iti iei carduri cadou de la restaurante cu discount.
In loc sa platesti pret intreg la restaurant intr-un oras nou, cauta pe site-uri ca Groupon pentru carduri cadou cu discount de la restaurant, la pret mult mai mic. Alta modalitate buna de a economisi, ia in calcul o vizita spontana la hotel, daca iti lasi timp liber in planurile de calatorie, poti accesa hoteluri frumoase la pret foarte mic pana la o saptamana. Exista aplicatii care iti ofera cele mai bune oferte last minute la hoteluri foarte bune.
4. Fa un audit la cheltuieli cand ajungi acasa
Ca sa eviti cheltuiala excesiva data viitoare cand calatoresti, pastreaza chitantele si verifica-le odata ce ajungi acasa. Dupa fiecare calatori vei sti exact unde cheltuiesti mai mult si poti sa fii atent data viitoare sa nu repeti greseala. In acest fel, vei stii exact cand ti-ai lasat garda jos si ai cheltuit excesiv.
De exemplu, poti sa dai foarte multi bani in plus pe cafea sau bere, poate gustari sau inghetata, un total facut acasa te ajuta sa fii mai precaut data viitoare si sa iti cumperi bere sau cafea dintr-un supermarket.
Toate aceste ponturi sunt usor de aplicat si foarte utile, vacanta trebuie sa fie un timp de relax nu de probleme si nu ai vrea sa iti petreci ultimele zile fara un ban. Daca viitoare cand calatoresti, incearca sa fii mai cumpatat si rabdator pe timpul calatoriei – si cauta promotii si reduceri care sa compenseze pentru acele momente cand gresesti.
AXI Card este un instrument financiar international, oferit de AXI Finance IFN SA sub sigla MasterCard. Este un card de credit international care este langa tine in caz ca ai nevoie de fonduri suplimentare cand pleci in vacanta.