Lectii financiare invatate din minimalism

5 lectii financiare de invatat din minimalism

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 20.09.2019
blog-views-icon 1380

Daca faci o cautare rapida online pentru „minimalism” vei gasi tot, de la o miscare artistica la un stil de decorare la un tip de garderoba gen capsula. Cert este ca, acest concept de minimalism poate insemna lucruri diferite pentru oameni diferiti. Dar, in ciuda interpretarilor sale variate, la baza ei, minimalismul este ideea de a trai cu mai putin. Deci, nu este chiar surprinzator faptul ca, in conceptia minimalismului, exista cateva lectii valoroase de finante personale. Sa aruncam o privire la lectiile financiare ale minimalismului.

Concentreaza-te pe calitate nu cantitate

Deoarece scopul general al minimalismului este de a trai cu mai putin, calitatea face o diferenta mare. In loc sa mergi pentru optiuni rapide si mai ieftine, concentreaza-te pe achizitionarea unui singur produs de o calitate buna si pe care ti-o poti permite. Desi initial poate parea contraintuitiv sa cheltuiesti mai mult deodata, insa pe termen lung va merita atunci cand produsul rezista mai mult decat optiunea ieftina de unica folosinta.

Scapa de surplus si castiga bani

Cei care practica minimalismul vad aglomeratia ca inamic din mai multe motive. Nu numai ca creeaza haos vizual si mental, avand prea multe lucruri inseamna bani blocati in lucruri de care nu ai nevoie sau nu le folosesti. Chiar daca nu aspiri la un stil de viata complet minimalist, o rutina de adunare a lucrurilor inutile si revanzare a hainelor, pantofilor, echipamentului sportiv si altor articole de uz casnic nefolosite te poate ajuta sa iti pastrezi spatiul de locuit curat in timp ce adaugi un venit suplimentar.

Adopta regula cumpar ceva vand ceva

This essential rule of minimalism goes like this: every time you buy something new, you have to get rid of something you already have in the same category. For example, if you buy a pair of shoes, you have to let one pair go. No big deal, right? It’s not at first, when you have plenty you need to get rid of anyway. But once you pare down and only keep things you really like and use, it’s harder to choose what has to go. The idea is to spend time thinking about it before you make a purchase, which can help cut down on impulse buying.

Această regulă esențială a minimalismului merge așa: de fiecare dată când cumperi ceva nou, trebuie să scapi de ceva ce ai deja în aceeași categorie. De exemplu, dacă cumpărați o pereche de pantofi, trebuie să lăsați o pereche. Nu e mare lucru, nu? Nu este la început, atunci când ai destule, trebuie să scapi oricum. Dar, odată ce faceți o pauză și păstrați doar lucrurile care vă plac și le folosiți, este mai greu să alegeți ce trebuie să meargă. Ideea este să-ți petreci timp gândindu-te la asta înainte de a face o achiziție, ceea ce poate ajuta la reducerea cumpărării cu impulsuri.

Refoloseste, recicleaza

Cand faci mai mult cu mai putin, are sens sa te concentrezi pe produsele care au mai multe functii. Cauta mobilier si articole de uz casnic care pot fi folosite pentru mai multe lucruri. Cauta lucruri precum un scaun cu spatiu de depozitare incorporat sau un cos de rufe cu o masa de calcat atasata. De asemenea, cauta modalitati de reutilizare a lucrurilor pe care in mod normal le arunci. De exemplu, atunci cand prosoapele sunt uzate, in loc sa le arunci, foloseste-le ca si carpe de curatare.

Expereintele valoreaza mai mult decat lucrurile

Multi minimalisti pun mai mult accent pe crearea experientelor, decat pe dobandirea lucrurilor. Daca obisnuiesti sa facii cumparaturi ca hobby, poate fi dificil sa iti schimbi gandirea catre cumparaturi doar pentru necesitati (in loc de activitate recreativa). Dar cand castigi timp si bani care se duceau pe cumparaturi, si le folosesti pe calatorii sau cursuri pentru o noua abilitate, vei descoperi ca a trai cu mai putin iti permite sa faci mai mult, in loc sa obtii mai mult.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii