Cum sa ne invatam copii despre finante?

6 ponturi despre cum sa ne invatam copiii despre finante

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 11.07.2019
blog-views-icon 1597

Cultura financiara incepe de la o varsta frageda. Cu cat mai repede invata copiii tai sa cheltuiasca eficient si sa aiba obiceiuri de economise corecte, cu atat mai bine le va fi in viata.
Iata cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a invata copiii despre bani si despre gestionarea finantelor:

Invata prin exemplu

In primul rand, copiii invata prin exemplu. Daca arunci cu banii in stanga si in dreapta, copiii tai vor fi mai predispusi sa faca acelasi lucru. Fii atent la modul in care vorbesti despre bani si trateaza problemele financiare in fata copiilor. Poate obiceiurile tale de cheltuiala se vor prinde si de cei mici.

Incepe din timp

Copiii de varsta prescolara inca nu au invatat cum sa adune si sa scada, insa asta nu inseamna ca sunt prea tineri pentru a invata conceptul de baza a ceea ce inseamna sa dai bani pentru bunuri si servicii. Utilizeaza activitatile de zi cu zi cum ar fi cumparaturile pentru gospodarie sau alimetarea masinii cu benzina pentru a face copiii sa inteleaga ca nu avem in mod automat toate lucrurile de care avem nevoie; trebuie sa le platim mai intai.

A munci pentru bani

Odata ce copiii inteleg conceptul de bani in schimbul bunurilor, urmatoarea intrebare logica va fi probabil "De unde vin banii?" Acesta este momentul potrivit pentru a explica faptul ca adultii sunt platiti pentru a merge la munca si ca banii sunt folositi sa platim pentru toate lucrurile de care avem nevoie (si cateva dintre lucrurile pe care le dorim). Aceste cunostinte sporesc adesea spiritul antreprenorial al copiilor si ii pot determina sa intrebe ce pot face pentru a castiga bani.

Nu folosi bani ca si pedeapsa sau recompensa

Bani nu ar trebuie sa fie o comoditate pe care copiii (sau adultii de altfel) ar trebui sa simta ca o merita sau la care au dreptul ca rezultat al comportamentului. Invata-ti copilul sa asocieze munca si banii – nu sa asocieze asteptarile cu banii - ii va ajuta sa obtina independenta financiara.

Da copiilor o alocatie

O alocatie ar trebui castigata, nu asteptata. Nu oferi copiilor banii pentru treburile zilnice considerate minimul necesar pentru a menține o gospodărie curată, cum ar fi crearea unui pat. Ofera copiilor sarcini suplimentare pentru a obtine o alocatie si invata-i cum sa bugeteze banii. De exemplu, daca vor sa cumpere un produs scump, ar trebui sa economiseasca pentru el. Nu trebuie sa le oferi bani suplimentari pe langa alocatie.

Incurajeaza tinerii sa munceasca

Adolescentii nu au o atitudine superficiala despre bani daca inteleg cat de dificil este sa ii castigi. Ia in considerare reducerea sau eliminarea alocatiei la o anumita varsta pentru a-l incuraja sa gaseasca un loc de munca part time. Un loc de munca la birou poate, de asemenea, sa invete responsabilitatea, disciplina si managementul timpului.

Deschide un cont de economii

Ajuta copiii sa deschida conturi de economii in nume propriu. Acest lucru ii va ajuta sa invete elementele de baza ale serviciilor bancare, vor avea posibilitatea de a vizualiza conturile unde banii se inmultesc sau se micsoreaza in functie de modul in care gestioneaza banii. Discuta cu ei despre importanta economisirii banilor pentru nevoile neasteptate, ceea ce ii va incuraja sa infiinteze un fond de urgenta mai tarziu in viata.

Ia copii cu tine la shopping

Utilizeaza excursii la cumparaturi obisnuite ca oportunitati pentru a invata copiii cum sa faca achizitii cu un buget fix ,sa evalueze preturile si sa foloseasca cupoane. Creaza o lista de cumparaturi si un buget si incurajeaza ajutorul copilului tau sa prioritizeze si sa ia decizii de cumparare.

AXI Card este ajutorul de care ai nevoie, poti plati facturi, poti cumpara produse online sau din magazin, poti retrage bani de la orice bancomat fara taxa de retragere, daca il folosesti corect iti va fi de folos in momentele cand ai cea mai mare nevoie.

0 comentarii