- Home
- Blog
- Educație Financiară
8 tactici care te ajuta sa nu faci achizitii emotive
Se intampla ca de cate ori intri intr-un magazin sa cumperi doar cateva lucruri, ajungi sa cumperi o gramada de lucruri si pleci din magazin cu multe pungi care depasesc suma pe care ai alocat-o initial cumparaturilor.
Suna cunoscut? Aproape toti cumparam produse de care nu avem nevoie. Un studiu facut de “CreditCards.com” in 2016 arata ca 5 din 6 Americani admit ca sunt cumparatori impulsivi. Aceste cifre sunt si mai mari in generatia “millennials”.
O asemenea achizitie emotiva poate deveni o problema cand suma lor depaseste cu mult bugetul tau.
Potrivit psihologilor sa pui stop la acest mod impulsiv de shopping este foarte dificil. Studii au aratat ca se elibereaza in creier un hormon numit dopamina dupa fiecare achizitie noua, acest hormon este responsabil pentru sentimentul de fericire. O alta complicatie reprezinta cardurile de credit, care fac achizitionarea produselor mult mai usoara, si estompeaza sentimentul ca ne-am cheltuit banii personali. Nu ajuta faptul ca retailer-ii folosesc diferite trucuri psihologice care te fac sa cheltui mai mult.
“Este treaba retailer-ilor sa afle exact de ce ai nevoie si ce tanjesti si sa te convinga ca, orice vrei sa cumperi in acel moment este perfect pentru tine” spune psihologul Philip Graives, autorul “Cosumer.ology”. “Problema este ca acestea nu sunt decizii rationale. Defapt sunt motivate de impulsuri mult mai adanci din subconstient.”
Din fericire poti prelua controlul si sa ramai la bugetul tau spunand simplu “nu” shoppingului emotional. Foloseste cele 8 strategii de mai jos, iti pot fi de folos.
8 strategii care sa te ajute in eliminarea cumparaturilor impulsive.
Ramai la lista de shopping
Ar trebui sa faci o lista de cumparaturi cu exact ce ai nevoie si aminteste-ti sa cumperi numai acele bunuri care sunt pe lista si nimic mai mult. “Daca vezi ceva ce crezi ca ar trebui sa ai, adauga la lista”, spune Ian Zimmerman, a psiholog de la Universitatea Minnesota Duluth. “partea fizica de a nota produsul pe lista va face sa te gandesti de doua ori inainte s ail cumperi” spune el.
Construieste un obicei de a “incetini impulsurile”
In loc sa cumperi un produs, mai bine fa o poza cu produsul si promite-ti ca daca in urmatoarele zile inca vrei acel produs, il vei cumpara. “De cate ori intri pentru prima oara in contact cu un produs pe care il vrei, nivelul de dopamina creste si te face sa “te indragostesti” de acel produs facad posibilitatea de a-l cumpara mai probabila” spune Martin Lindstrom, un expert de marketing si autor al “Buy-ology” si “Small Data”. “Dupa 24 de ore insa, nivelul de dopamina revine la normal si asta te va ajuta sa rezisiti tentatiei. Cercetari curente arata ca, aceasta perioada de 24 de ore reduce sansele de a cumpara produsul cu 50%”
Cunoaste-ti slabiciunile
Alta cercetare arata demonstreaza clar ca, daca mananci inainte sa mergi la cumparaturi este mai putin probabil sa cumperi pin exces. Pe langa asta, ar trebui sa eviti sa mergi la cumparaturi cand esti deprimat, obosit sau cand te grabesti.
Pastreaza distanta
Multiple studii arata ca, cu cat stai mai mult langa un produs, cu atat esti mai tentat sa il cumperi. Din acest motiv retailer-ii ca Best Buy sau Apple isi expun produsele pentru testare- dupa asta vei vrea sa cumperi produsul.
Platseste cash
Bineinteles cardurile de credit sau debit sunt mai convenabile, insa folosirea lor predispune sa cheltuim mai mult. “Plata cash este deobicei mult mai dureroasa din punct de vedere psihologic decat cea cu cardul de credit”, spune Gravies.Un studiu facut in 2001 arata ca cei care folosesc card de credit la cumparaturi sunt dispusi sa plateasca pana la doua ori suma pentru acelasi produs decat cei care achita cu cash.
Este un moment bun sa iti reamintim ca, AXI card iti permite sa platesti nu numai online sau POS, dar si cash pentru ca retragerea banilor de la orice bancomat din tara este fara comision. Cardul de credit AXI iti permite sa folosesti creditul pentru plata cash fara sa ti se mai ceara taxe aditionale sau bodanda mai mare.
Gaseste un prieten, care iti poate da sfaturi bune si de folos.
Oamenii de stiinta au aflat ca prietenii cu interese similare fac decizii mai bune despre budget cand fac shopping impreuna.
Gandeste-te de doua ori la orice achizitie
Ar trebui sa te obisnuiesti sa te indoiesti de tine insuti: “Vreau asta mai mult decat o vacanta la Paris (sau alt obiectiv financiar)? Chiar am nevoie de asta? Cat va trebui sa muncesc sa fac banii necesari sa platesc aceasta achizitie? Care este costul real al acestui produs?”
Nu te lasa pacalit de “promotii”
Retailer-ii vor sa foloseasca promotii si reduceri “temporare” sau “numai acum” ca sa creeze sentimentul de urgenta si sa te faca sa cumperi acum, chiar daca nu ai nevoie de acel produs. Incearca sa tii minte ca reducerile vin si pleaca si ca acel produs va avea pret mic si mai tarziu.