Diferența dintre mobile banking și plăți mobile

Banking mobil vs. Plăți prin mobil: Care e diferența?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 25.05.2017
blog-views-icon 3502

Am crede ca nu sunt multe companiile care inca se indreapta in directia banking mobil si platii prin mobil (exceptia poate fi Visa), din cauza costurilor mari de a dezvolta aceste sisteme, lipsa standardelor sau riscurilor potentiale, interesul in crestere in aceste sisteme cere ca dezvoltatorii sa nu uite factori ca avantajele utilizatorilor, pozitionare rapida in segmental de piata sau schimbarea rapida a obiceiurilor consumatorului sau al serviciilor bancare.

Insa, cum numarul celor care folosesc telefoane care sunt capabile de aceste operatiuni creste, intregul sector al institutiilor financiare si bancare stie aceste lucru si incerca sa fie la zi cu aceste servicii. Dorim sa explicam diferenta dintre cele doua concepte care includ industria bancare si sectorul mobil.

  • Banking mobil  se refera la accesarea unei platforme care permite utilizatorilor sa acceseze servicii financiare (transferuri, plati, investitii) de pe telefoane mobile inteligente. Le putem accesa printr-un browser normal sau o aplicatie pe mobil creata special pentru asemenea servicii. Mai exista un mod de a administra tranzactiile tale bancare – trimite un SMS.
  • Plati prin mobil se refera la procesul folosirii unui telefon mobil ca sa se efectueze o plata pentru un produs sau serviciu de oriunde (trimitand un SMS sau prin companii de conturi) sau la punctul de vanzare (prin prezentarea unui sistem wireless ca tehnologia NFC).

Unde sunt banii?

Sa incepem cu inceputul. Emitentii de carduri, in cea mai mare parte, banci. Asta inseamna ca sunt platiti de cate ori iti folosesti cardul de debit, credit sau card pre-platit. Daca decizi sa cumperi limonada de la un copil de 10 ani antreprenor cu un cont de Square (cont prin care iti poti administra conturile bancare), banca face bani si asa. (Nu stiu daca face bani si Square, dar banca sigur castiga!)

Acum, haideti sa ducem acest card in lumea noua si cetoasa a NFC-ului (abrevierea NFC vine de la Near Field Communications si implica o tehnologie Wireless ce permite transferul de date de la un dispozitiv la altul, cu conditia ca acestea doua sa nu fie mai departe de 10 cm unul de celalalt.) si telefoanelor inteligente. Aceeasi tranzactie, factori noi. Venit nou pentru banci aici? Nu, din cate vedem noi. Sunt insa, cativa jucatori noi in mix, cum ar fi operatorii, managerii de servicii in care avem incredere, producatorii de casti. Sunt sigura ca nu muncesc gratis, cel mai bun scenariu al bancii este paritatea cu trecutul, si posibilitatea foarte reala de venituri scazute pentru banci.

Tranzactii net-noi de pe mobil? Probabil nu. Daca sunt, sigur nu vor misca acul intr-o directie semnificativa.

Presupun ca cineva ar putea dezvolta ceva nou care elimina complet emitentul. Asta nu ar fi prea bine pentru banca.

Deci, daca ne uitam la platile de pe mobil, exista foarte putin venit net nou, si probabilitatea unei pozitii reduse pe piata. Pai, asta nu suna bine nu?

Si nu incercati zicala, “O sa facem bani din oferte”. Asta este ce urmaresc marii operatori de plati mobile de cand si-au dat seama ca nu pot face bani reali din platile de pe mobil.

OK, deci la cum vedem noi lucrurile, platile prin mobil nu sunt bune pentru banci.

Dar banking-ul mobil?

Asta este alta poveste.

Deja stim ca, mobile banking aduce urmatoarele beneficii

  • Intareste loialitatea clientului: mobile banking are crestere semnificativa annual
  • Imbunatateste performanta finala: am vazut o crestere semnificativa a economiilor pe cont prin eficienta canalului si catigurilor din servicii.
  • Aduce cresterea liniei de varf: Prin cresterea cantitatii si valorii tranzactiilor de debit se vad cresteri anuale in venituri.
  • Exista un sistem hybrid care include plati prin mobil unde se cere o conexiune cu contul tau de banca. De asta este considerat ca parte al mobile banking.
  • Este adevarat ca mobile banking poate fi considerat castigatorul acestei curse pentru ca sunt multi oameni care au nevoie de un alt mod de a-si accesa contruile bancare. Asta nu necesita foarte multe investitii in infrastructura din partea companiilor.
  • Poate platile prin mobil necesita o infrastructura mai complexa care implica mai multe industrii cum ar fi producatorii de receptoare, banci, comercianti, operatori mobile si vanzatori de echipamente, toate aceste probleme incetinesc dezvoltarea acestei metode de plata dar exista cateva proiecte care se indreapta catre aceasta zona si in curand vom putea plati cu mobilul exact cum platim si cu cardul de credit.

Concluzia: oportunitatea pe termen scurt pentru emitenti va fi de departe mai bogat cu banking mobil decat cu plati prin mobil.

0 comentarii