- Home
- Blog
- Educație Financiară
Cum sa iti protejezi economiile?
Economiile noastre sunt sursa de stabilitate si securitate financiara; ne permit sa ne simtim protejati cand apar probleme neasteptate sau situatii de urgenta. Din aceasta cauza, este foarte important sa avem mare grija de aceste economii. Ar trebui sa ne indreptam atentia la a raspunde la cateva intrebari cheie – unde sa ne tinem eonomiile, in ce sa le investim, si daca aceste investitii sunt sigure, daca vom beneficia de un anumit castig in urma investitiei, etc. daca te numeri printre cei care au reusit sa puna ceva bani deoparte multumita muncii tale si abilitatii de a-ti tine finantele in ordine, atunci aceste intrebari sunt de mare importanta pentru tine. In cele ce urmeaza iti vom da cateva ponturi despre cum sa iti asiguri securitatea economiilor tale si cum sa le pastrezi in timp.
1. Verifica banca cu care lucrezi
In zilele noastre, una dintre cele mai importante opinii despre cum sa iti tii banii siguranta, este sa ii depui in banca. In acest mod poti fi sigur ca banii tai sunt in siguranta si ca vei primi lunar anumite beneficii din dobanzi. Insa, chiar este asa de bine cum suna?
In ultimii ani, sectorul bancar a devenit volatil si imprevizibil. In toata lumea au fost probleme serioase si crize in acest sector, banci care au dat faliment si mii de oameni care si-au pierdut banii irevocabil. Din aceasta cauza, inainte sa iti deschizi un cont intr-o banca, este o idee buna sa faci o mica cercetare desprea acea institutie in prealabil. Cauta informatii despre proprietari; care este istoricul bancii, cat de stabila este pozitia bancii pe piata, daca a mai avut probleme financiare in trecut. In acest mod vei putea masura riscurile de a investi banii intr-o anumita banca.
2. Fii atent la investitii
Din ce in ce mai multi oameni incep sa investeasca banii in actiuni sau alte securitati. Insa, trebuie sa iei in considerare faptul ca piata actiunilor este foarte volatila. Pe aceasta piata schimbarile se intampla repede si valorile fluctueaza in functie de starea pietei si a catorva companii specifice. Imagineaza-ti o secunda ca ti se prezinta sansa de a cumpara o casa sau un apartament la un pret convenabil. In acelasi timp, insa, se observa anumite tendinte nefavorabile pe piata, ceea ce rezulta in pierderea valorii actiunilor tale. In acest caz, marimea portofoliului tau nu este asa mare cum era si nu vei putea efectua achizitia dorita. Asta este doar una dintre multiplele exelmple pe care ti le putem da, care ar trebui sa te faca mai atent si prudent asupra investitiilor pe care le vei face si de riscul asociat cu aceste investitii. Din aceasta cauza, cand faci o astfel de investitie, fii pregatit pentru posibilitatea ca s-ar putea sa iti pierzi economiile in cazul unei schimbari pe piata.
3. Alege profitul scazut
Cel mai probabil esti constient ca la actiuni, cu cat este riscul mai mic, cu atat este si castigul mai mic. In acest caz, daca obiectivul tau este sa iti pastrezi econimiile, cea mai buna optiune este sa investeti in actiuni cu profit mic. Nu este nevoie sa risti banii castigati cu greu pentru profit mai mare, daca asta inseamna o probabilitate mai mare sa ii pierzi.
4. Alege tipul corect de economii
Este recomandabil ca tipul de economii ales de tine este una care permite retrageri rapide in caz de nevoie. In acest fel, cand apare o situatie neprevazuta sau poate o sansa de a cumpara o casa sau un apartament, vei putea sa accesezi banii imediat. Asta nu va fi posibil cu siguranta daca investeti intr-o proprietate, pentru ca vanzarea acesteia poate dura luni sau poate ani. Iti recomandam sa iti pastrezi economiile in forma monetara sau actiuni si fonduri, care permit accesul rapid cand este nevoie.
5. Investeste in locuri diferite
La sfarsit, mai este un pont pe care vrem sa ti-l impartasim care s-ar putea sa te avantajeze mult. Daca economiile tale sunt sonsiderabile, ar trebui sa eviti sa le investeti in acelasi loc. In zilele noastre, lumea a devenit acest loc imprevizibil, unde nimeni nu poate fi sigur de nimic – este posibil sa fie o criza financiara, furturi sau fraude. In acest sens, este mult mai bine sa investeti banii in locuri diferite, dai si in instrumente financiare diferite. Acestea pot fi depozite bancare, actiuni, fonduri mutuale sau altele. Asemenea strategie va garanta mai multa Securitate finantelor tale si liniste sufleteasca tie.
Economiile tale iti ofera flexibilitate financiara mai mare si iti permit sa reactionezi mai rapid in cazul unei oportunitati pe piata sau in cazul unei situatii neprevazute. Daca, insa, in present nu ai aceste finante sau treci printr-o perioada mai grea, ia in calcul AXI card, care te poate ajuta si iti poate oferi ajutorul necesar. Cardul de credit AXI este un instrument financiar practice care te ajuta sa faci primii pasi catre un viitor financiar mai bun.