Emoții care pot golii portofelul: Furie, bucurie, tristețe

5 emotii care te pot lasa fara bani in portofel

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 09.03.2021
blog-views-icon 871

Ce emotii determina cumparaturile de placere? Curios? Afla aici de ce cumperi sub efectul emotiilor si ce poti face.


Haine noi, oferte peste tot, o jucarie noua, ceva bun de mancare, un cadou extra, ceva pentru casa? Mereu alte si alte cumparaturi, in valul imens de oferte si preturi pentru toata lumea. Dar? Oare ne sunt si folositoare? Si nu cumva, sumele mici adunate pentru lucruri de care nu avem neaparata nevoie...adunate fac chiar sume deloc de neglijat?

Fa un test: uita-te prin casa si gaseste minim 5 obiecte pe care nu le-ai utilizat deloc sau mai deloc in ultimele luni, ca de exemplu electrocasnice, care ocupa dulapurile din bucatarie, accesorii pentru sport, haine nepurtate. Desigur ca pentru fiecare dintre aceste lucruri vei gasi un motiv pentru care nu le folosesti asa des, sau deloc. Dar te-ai gandit ce te-a facut sa le cumperi?

Tristetea, bucuria, nepasarea, frica sau plictiseala – acestea sunt emotii care ne pot ajuta sau impacta negativ deciziile financiare. Iata cum!

Cand esti trist sau ai o stare proasta

  • Cumparaturile te fac sa simti putina adrenalina, ceva-ul acela nou, creste nivelul de serotonina in sange, iar viata parca devine mai senina.
  • Pe de alta parte, atunci cand suntem tristi, nivelul hormonului fericirii e la un nivel scazut si avem nevoie de un stimul sa ne ajute sa simtim iar fericirea vietii. Dar, noi oamenii cautam acest stimul in exteriorul nostru si de cele mai multe ori la shopping,  iar efectul este acela ca vom cheltui mai mult,  pentru a iesi din zona de tristete si a ne bucura de lucrurile noi din cos.
  • Cheltuim mai multi bani din portofel pentru a avea o mica bucurie in prezent.

Sfat pentru evitarea cumparaturilor determinate de tristete:

  • Cand esti trist nu ai nevoie de fapt de mai multe lucruri, de fapt este invers.
  • Ai nevoie de putina liniste si singuratate sa iti faci ordine in ganduri si in suflet ca sa o iei de la capat. Asa ca evita telefonul si magazinele, fie online sau fizice, fa putina miscare, plimba-te in natura, stai de vorba cu un prieten... lucrurile vor capata cu siguranta o alta culoare.

Cand esti furios

  • Cand esti furios nu te mai gandesti la nimic. Toate procesele logice sunt anihilate si ai  tendinta sa-ti asumi riscuri mai mari.
  • Esti mult mai deschis sa faci cumparaturi mari fara sa analizezi ofertele de pe piata. Cauti o alernativa sa iesi din zona conflictuala.

Sfat pentru evitarea cheltuielilor in momente de furie

  • Stai de vorba cu cineva neutru, sa scoti afara sentimentele negative, sa te distantezi de emotii si sa analizezi posibilele achizitii cu mintea calma.
  • Fa orice ca sa te linistesti, ce crezi tu ca functioneaza la tine, inainte de a da buzna in magazine.

Plictisit sau singur?

  • Toti avem momente cand nu avem nimic interesant de facut, suntem obositi, plictisiti si ajungem inevitabil sa cautam tot felul de oferte pe telefon, magazine online sau chiar sa iesim prin mall sa dam o tura.
  • Si uite asa...fara sa ne fi gandit ajungem sa comandam o haina noua, sau sa cumparam ceva din magazin, doar pentru ca ni se pare pretul bun, sau  ne place mult acel lucru (chiar daca mai avem acasa modele asemenatoare).

Sfat pentru evitarea cheltuielilor in momente de plictiseala

  • Gaseste o activitate productiva – citeste o carte, uita-te la un film cu prietenii, descopera strazi noi in orasul tau, fa ordine in casa, iesi cu copiii in parc, fa un fotbal cu baietii sau sesiune spa cu cea mai buna prietena, fa o prajitura cu mama ta etc. etc.
  • Plictiseala e o stare de moment, care poate fi depasita.

Cheltuieli de bucurie? Da, se poate si asa ceva. 

  • Poate nu constietizam, dar si emotiile pozitive ne pot afecta bugetul.
  • Cand suntem fericiti, uneori facem abstractie de logica si cheltuim fara sa ne gandim la consecintele pe termen lung, mai ales cand sarbatorim vestile bune.
  • Oamenii sarbatoresc un eveniment fericit, ies in oras la masa, cumpara ceva frumos, fac cinste prietenilor sau familei, cumpara un cadou etc.
  • Este foarte bine sa celebrezi momentele frumoase, doar ca ai grija  ca aceste cheltuieli sa fie  o alegere asumata, nu un impuls. Seteaza un buget maxim pentru astfel de momente.

Frica? 

  • Frica are un rol major atunci cand mergem la cumparaturi. Ne e cel mai frica sa ramanem fara mancare, iar aceasta panica, din subconstientul nostru,  se simte cel mai tare in perioada sarbatorilor, cand se cumpara mancare foarte multa, pe principiul sa fie decat sa nu gasim...iar multa  mancare ajunge inevitabil la gunoi, dar banii tot cheltuiti raman.

Sfat pentru evitarea cheltuielilor in momente de frica si panica despre viitor

  • Identifica daca frica pe care o resimti este reala, e bazata pe argumente logice sau este alimentata de  experienta oamenilor din jurul tau. 
  • Nu te precipita, fa liste de cumparaturi si fii organizat cu bugetul tau. De ce sa iei mai mult decat ai nevoie? Fiecare lucru aruncat, nefolosit este de fapt un banut facut prin timp si munca si irosit. 

Ca si concluzie, cand vrei sa vezi daca o achizitie este facuta pe baza de emotie, de impuls, intreaba-te daca ai planificat acea cumparatura. Sau vrei sa cheltui acei bani, pentru ca esti intr-o stare emotionala pe care  nu o poti gestiona?

Daca acel produs nu e pe lista ta de cumparaturi inseamna ca e o achizitie de impuls.

Pana la urma,  te vei ajuta pe tine daca pui produsul la loc pe raft si lupti cu tine sa iei decizii financiare bazate fix pe bugetul tau si pe argumente logice: "de ce sa cumpar acest lucru?"

0 comentarii