Semne ale furtului de identitate

Sapte semne ale furtului de identitate

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 11.03.2019
blog-views-icon 2013

In 2017 au fost peste 16.7 milioane de furturi de identitate, potrivit unui studiu de catre Javelin Research. Furtul de identitate costa mult timp si multi ani pentru orice victima. Desi multi emitenti de carduri de credit au politica de a scuti victimele de plata tranzactiilor frauduloase, consumatorii pot petrece sute de lei si multe ore pentru a rezolva furtul de identitate.

Cand vine vorba despre furt de identitate, cu cat aflam mai din timp despre problema cu atat mai bine. Daca afli din timp despre acest tip de furt, poti sa previi daune mari repede inainte sa fie prea tarziu. Aici cateva modalitati de a afla despre furtul de identitate eficient si rapid.

01 Primesti telefoane de colectare despre conturi pe care nu le-ai deschis

Telefoanele de la colectare de datorii sunt primul semn de furt de identitate. Pana ajung colectorii sa te sune, au fost deschise conturi fara stirea ta cu luni inainte.

Daca primesti un telefon despre un cont pe care nu l-ai deschis, anunta agentia de colectare ca nu este datoria ta si sa nu te mai sune din aceasta cauza.

Fa rost de o copie a raportului de credit sa vezi daca alte conturi au fost deschise pe numele tau. Lanseaza o alerta de frauda pe contul tau de credit sa previi conturi frauduloase pe viitor.

02 Raportul tau de credit contine un cont pe care nu l-ai deschis

Daca observi un cont pe raportul tau de credit pe care nu l-ai deschis, nu presupune ca este o greseala facuta de biroul de credit sau emitent. Este foarte posibil sa fie un caz de furt de identitate.

Nu ignora contul, chiar daca nu are un istoric de creditare negativ. Foloseste raportul de credit sa identifici o asemenea frauda si suna la compania de credit ca le spui despre frauda.

03 Esti refuzat din senin pentru un card de credit, imprumut sau alt serviciu

Conturile frauduloase te pot impiedica sa fii aprobat pentru un card de credit sau imprumut, mai ales daca aceste conturi au istoric negativ sau balante mari.

Creditorii sunt obligati sa iti comunice daca esti refuzat pentru un credit din cauza informatiilor de pe raportul de credit. Daca ti se spune ca esti suspect de frauda imediat cere un raport de credit gratuit si anunta creditorii.

04 Raportul tau de credit contine verificari de la companii necunoscute

Raporturile de credit contin si verificarile facute din motive promotionale, dar si cele facute in numele tau de catre fraudatori.

Verificarile necunoscute sunt un semn ca cineva a aplicat pentru un produs financiar in numele tau. Daca observi astfel de verificari pe raportul de credit, pune o alerta de frauda pe raport ca sa avertizezi creditorii sa iti verifice identitatea inainte de a acorda un credit. Continua sa monitorizezi raportul de credit sa vezi daca mai apar conturi fraudloase si gestioneaza situatia in mod corespunzator.

05 Facturile cardului de credit nu mai vin

Hotii pot folosi schimbarea adresei de email ca sa redirectioneze mail-urile tale catre alta adresa. Daca extrasul tau de cont nu mai vine brusc lunar, suna emitentul sa confirmi adresa la care sunt trimise. Apoi, ia masuri de precautie suplimentare sa securizezi email-ul ca sa nu poata fi furat.

06 Lipseste cardul tau de credit

Raporteaza un card furat sau pierdut emitentului cat mai repede posibil, in momentul cand ai observat ca lipseste. Cei mai multi emitenti de carduri de credit nu te vor taxa pentru tranzactii frauduloase care se fac dupa ce ti s-a furat cardul.

07 Primesti facturi pentru conturi pe care nu le-ai deschis

Daca primesti o factura pentru un card de credit cu numele tau dar pe care nu l-ai deschis tu, contacteaza imediat emitentul. Spune-le ca nu ai deschis acel cont si ca exista suspiciune de furt de identitate. Ar trebui sa iti verifici raportul de credit pentru alte conturi frauduloase.

0 comentarii