Traditii ciudate si minunate de Craciun din lumea intreaga

Traditii de Craciun de prin lume adunate

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 17.12.2019
blog-views-icon 1826

Traditiile noastre preferate din jurul lumii, sunt minunate – uneori minunat de ciudate – si te aduc in spiritul festiv garantat.

Este perioada cea mai magica a anului. Pentru cateva saptamani anual, lumea capata o stralucire magica, oamenii par mai fericiti si cumva si iarna pare mai calduroasa.

Sa vedem cateva dintre ele:

Traditii din Statele Unite ale Americii

Oamenilor din SUA le place sa isi decoreze exterioul casei de Carciun, folosesc lumini si chiar statui cu Mos Craciun sau Frosty omul de zapada. Se lasa afara in noaptea de Carciun prajiturele si lapte ca sa aiba ce sa manance Mos Craciun.

Orasele sunt decorate cu mii de lumini pentru a sarbatori Craciunul. Poate cea mai faimoasa este decoratiunea din Rockefeller Center in New York, unde este un urias pom de Craciun cu patinoar public in fata lui care ramane pana la Anul Nou.

Capra Gävle, Suedia

Din anul1966, o Capra Yule de 13 metri inaltime este construita in centrul orasului Gävle, dar acest obicei de craciun Suedez a dus involuntar la o altfel de „traditie“– oameni care incearca sa ii dea foc. Din anul 1966 Capra a fost incendiata cu succers de 29 de ori – cel mai recent in 2016.

Daca vrei sa vezi soarta caprei anul acesta cand va fi ridicata pe 1 Decembrie, poti vizita pagina orasului si vezi live evenimentul.

Krampus, Austria

O bestie demonica care bantuie strazile din oras, sperie copii si pedepseste pe cei rai – nu, nu este Halloween ci complicele rau al Sfantului Nicolae, Krampus.

In traditia din Austria, Sfantul Nicolae rasplateste fetite si baieti daca au fost cuminti, in timp ce Krampus se spune ca rapeste copii neastamparati si ii pune in sacul lui. In prima saptamana din Decembrie, barbatii tineri se costumeaza in Krampus ( mai ales in seara de Sfantul Nicolae) si sperie copii cu clopote si lanturi. 

KFC la cina de Craciun, Japonia

Craciunul nu a fost niciodata un mare lucru in Japonia. In afara de cateva mici traditii cum ar fi cadourile si luminitele, Craciunul ramane o noutate in aceasta tara. Insa, o noua si ciudata traditie a aparut in ultimii ani – un festin de Craciun alcatuit din nelipsitul KFC, da ati auzit acel KFC la care stam si o ora la coada in mall.

Feciorii Yule, Islanda

In cele 13 zile care preceda Craciunul, ies la joaca in Islanda 13 caractere care seamana cu niste troll-i.

Feciorii Yule, viziteaza copii din intreaga tara in cele 13 nopti de dinaintea Craciunului. Pentru fiecre noapte de Yuletide, copii isi lasa cei mai buni pantofi in geam si un Fecior Yule ii viziteaza lasand cadouri pentru fetite si baieti cuminti si cartofi putreziti pentru cei neastamparati. 

Ziua Sfantului Nicolae, Germania

A nu se confunda cu Weihnachtsmann (Tata Craciun), Nikolaus calatoreste pe un magar in mijlocul noptii pe 6 Decembrie si lasa mici atentii cum ar fi monezi, ciocolata, portocale si jucarii in ghetele copiilor cuminti in toata tara, mai ales in zona Bavariei. Sf. Nicolae viziteaza copii si in scoli sau acasa si pentru a primi cadouri fiecare copil trebuie sa recite un poem, sa cante un cantec sau sa deseneze ceva. Pe scurt, este un domn foarte dragut.

Dar nu este mereu zambet si distractie. Sf. Nicolae il mai aduce si pe Knecht Ruprecht (Farmhand Rupert). Un caracter demonic imbracat in negru plin de clopote si barba murdara, el are nuiele sau un mic bici cu care pedepseste copii neastamparati.

Norvegia

Poate una dintre cele mai neortodoxe traditii de craciun se gaseste in Norvegia, unde oamenii isi ascund maturile in ajunul Craciunului. Este o traditie care dateaza inapoi de secole pe cand oamenii credeau ca vrajitoarele si spiritele rele ies in ajunul Craciunului si cauta maturi pe care sa zboare. Pana in ziua asta, oamenii inca ascund maturile in cel mai sigur loc in casa ca sa nu fie furate.

Venezuela

Adori Craciunul, dar crezi ca ar putea fi imbunatatit cu o plimbare pe role? Daca raspunsul este da, viziteaza Caracas, Venezulea anul acesta. In seara de Craciun, locuitorii orasuluise duc la biserica dimineata – pana aici nimic anormal – insa, din anume motiv cunoscut doar lor, o fac pe role.

Aceasta traditie unica este atat de populara incat drumurile in oras sunt inchise pentru masini, ca omaneii sa ajunga la biserica in siguranta, inainte sa mearga acasa la nu prea traditionala masa de Craciun de tamales (facut dintr-un aluat din faina de malai si umplut cu carne, apoi fiert la abur)

Ziua lumanarilor mici, Columbia

Ziua micilor lumanari (Día de las Velitas) marcheaza inceputul sezonului de Craciun in toata Columbia. In onoarea Virginei Maria si Conceptiei Imaculate, oamenii pun lumanari si lanterne de hartie in geam, pe balcoane si in curti.

Traditia lumanarilor a crescut, si acum orase intregi din tara sunt umplute cu lumini elaborate. Una dintre cele mai bune se gasesc in Quimbaya, unde vecinii se intrec sa vada cine poate crea cel mai elaborat aranjament.

Cavalcada de lumini, Toronto

In minunatul si inzapezitul Toronto, cavalcada luminilor care se tine anual, reprezinta inceputul sezonului festiv. Prima cavalcada a avut loc in 1967 sa arate noua cladire a primarieri si piata Nathan Phillips Square.

Si piata si pomul de craciun sunt iluminate de mai mult de 300.000 becuri ecologice LED care stralucesc din zori pana la ora 23.00 pana la Anul Nou. Pe langa asta, vei fi martor la un foc de artificii spectacular si poti face patinaj in aer liber.

0 comentarii