Dicționar Financiar

Ce este ATM?

Abrevierea ATM vine din limba engleză, de la „automated teller machine”, care în traducere înseamnă bancomat. În limba română s-a preluat abrevierea de la denumirea în engleză, astfel că astăzi folosim ambele denumiri: bancomat și ATM.

 Primele bancomate care au fost puse în funcțiuni aveau doar funcția de retragere bani, însă tehnologia a avansat și, acum, acestea au mai multe opțiuni.

  • Retragere numerar - Aceasta este prima și încă cea mai folosită funcție a bancomatelor.
  • Retragere numerar - Unele instituții bancare au introdus chiar și opțiunea de retragere bani fără să fie necesar să introduci cardul în bancomat. Această operațiune se inițiază din homebank și se realizează cu ajutorul unui cod pe care trebuie să-l introduci în bancomat.
  • Interogare sold - Bancomatele pot fi folosite și pentru verificarea soldului. Acesta poate fi verificat pe ecran sau poate fi tipărit pe o chitanță.
  • Trebuie să precizăm însă că interogarea soldului poate fi făcută doar dacă bancomatul aparține aceleiași instituții bancare ca și cardul.
  • Depunere numerar - Depunerea de bani în contul propriu poate fi realizată doar cu ajutorul cardului. Cardul și bancomatul la care vrei să depui trebuie să aparțină aceleiași bănci. În general, majoritatea bancomatelor aprobă doar bancnote de 5, 10, 50, 100, 200 și 500 de lei.
  • La unele bancomate se poate depune și valută, dolari și euro.
  • Extras de cont - Poți solicita un mini-extras de cont direct de la bancomat, care va fi tipărit pe o chitanță.

La unele bancomate poți solicita ca extrasul de cont să-ți fie trimis direct pe adresa de email.

  •  Plată facturi - bancomatele multifuncționale îți oferă posibilitatea de a-ți plăti facturile de telefonie și utilități. Plata se realizează cu ajutorul cardului.
  • Schimbare cod PIN - Codul PIN poate fi schimbat în momentul în care primești cardul și îl introduci pentru prima dată în bancomat pentru activare. 

Poți opta pentru schimbarea codului PIN oricând.

Despre ATM

Retragerea banilor de la bancomat este un procedeu care trebuie realizat în deplină siguranță. De aceea îți recomandăm să te asiguri că nimeni nu îți va vedea codul PIN.

Cum folosești bancomate de la alte bănci

Poți introduce cardul tău în orice ATM, indiferent de instituția bancară de care acesta din urmă aparține. Totuși, în cazul în care alegi să folosești alt bancomat decât unul al băncii care ți-a emis cardul, vei avea disponibile mai puține opțiuni. Cel mai important este că vei putea retrage bani, însă nu vei putea interoga soldul și nici depune numerar.

ATM în străinătate

Poți folosi și bancomatele din străinătate, însă și aici vei putea doar retrage numerar.

Precizăm însă că retragerile de la alte bancomate sau de la un ATM din străinătate vor fi comisionate conform contractului încheiat între tine și instituția bancară care ți-a emis cardul.