Dicționar Financiar

Autentificarea cu doi factori

Autentificarea cu doi factori este cunoscută și sub denumirea Autentificare Strictă a Clienților (Strong Customer Authentication - SCA). În cazul plăților online, prin această măsură ți se va solicitat să-ți confirmi identitatea. Scopul principal al autentificării cu doi factori este să împiedice persoanele necunoscute să folosească un card de debit/credit care nu le aparține pentru a efectua plăți online.

Autentificarea cu doi factori este o măsură suplimentară de securitate pentru a-ți proteja contul. Primul factor în procesul de autentificare este parola, iar al doilea este o măsură prin care poți avea un control mai eficient asupra conturilor tale.

În cele ce urmează ne vom concentra însă asupra autentificării cu doi factori pentru plățile online.

Cum funcționează autentificarea cu doi factori

Autentificarea cu doi factori este impusă prin Directiva UE 2366/2015. Scopul acesteia este ca serviciile de plată electronice să se desfășoare în condiții de siguranță, adoptând tehnologii care să garanteze o autentificare în siguranță a utilizatorului. Prin aceste măsuri se încearcă reducerea fraudei online.

Atunci când vrei să realizezi o plată online, primul pas este să introduci datele cardului (numărul cardului, numele de pe card, data de expirare și codul CVV). După ce ai introdus aceste date vei fi dus către o nouă pagină unde va avea loc al doilea factor al autentificării. Iată principalele metode prin care se realizează autentificarea cu doi factori:

  • SMS - Primești un mesaj scris în care este trecut un cod unic pentru confirmarea plății. Acest cod trebuie să-l introduci în pagina de plată.
  • Homebank - Poți primi o notificare cu detaliile plății pe care tu trebuie să o aprobi.
  • Parola unică - Setezi o parolă unică fixă pe care o vei introduce în sistem. În unele cazuri, după introducerea parolei fixe îți poate solicita codul de confirmare prin SMS.
  • Smart Token - În aplicația Smart Token îți va fi generat un cod unic pe care trebuie să-l introduci pe pagina de plată.
  • Amprentă digitală - La unele carduri vei putea confirma plata prin amprentă sau printr-un selfie.
Da, AXI Card oferă clienților două metode pentru autentificarea cu doi factori. O variantă este ePIN - acesta este un cod fix pe care trebuie să-l introduci la fiecare tranzacție online cu AXI Card. Codul ePIN îți este trimis pe numărul de telefon și îl vei introduce după parola 3D Secure. O altă variantă este aplicația mobilă AXI RO - aplicația este disponibilă în Google Play și App Store. În cadrul acesteia poți confirma o tranzacție online prin intermediul unui cod de securitate creat de tine sau prin elemente biometrice: amprenta digitală sau scanarea facială.
Cardul de credit AXI Card poate fi obținut și dacă încasezi salariul minim pe economie. Este important ca gradul total de îndatorare să nu depășească 40% din veniturile încasate.
Fiecare client eligibil pentru un card de credit AXI Card va primi suma împrumutată în lei. Nu există posibilitatea ca aceasta să fie primită în valută. Chiar și așa, cu AXI Card poți efectua plăți și tranzacții în străinătate, urmând ca AXI să realizeze schimbul valutar la cursul zilei.