Dicționar Financiar

Card de Debit

Cardul de debit este o bucată de plastic care este legată direct la un cont bancar. Prin intermediul cardului putem să retragem bani de la ATM și să realizăm plăți la comercianți și la magazinele online.

Cardul de debit este cel mai folosit tip de card din țara noastră. În România sunt peste 16 milioane de carduri de debit active, majoritatea dintre acestea fiind folosite pentru încasarea salariului sau a pensiei.

Deși numărul de carduri folosite în țară este în continuă creștere, acesta continuă să fie cel mai mic din UE. Cu o medie de 1 card pe cap de locuitor, România se plasează printre țările codașe din Uniunea Europeană. Una dintre cauzele principale este preferința românilor pentru plata cu numerar.

Caracteristici principale ale unui card de debit

  • Cardul de debit elimină nevoia de a avea numerar pentru a putea efectua plăți la magazine. Cardul poate fi folosit și pentru retragere de numerar de la ATM.
  • Majoritatea cardurilor de debit au o limită zilnică de tranzacție. De ex, poți realiza 15 plăți zilnice cu cardul sau în valoare de maxim 25.000 de lei. Aceste valori sunt doar exemple, pentru a afla valorile pe care le ai la cardul tău de debit consultă contractul încheiat cu instituția bancară sau verifică datele în homebank.

  • Cardul de debit poate fi legat la un smartphone și smartwatch compatibil, iar astfel vei putea realiza plăți și cu telefonul sau ceasul.
  • Pentru realizarea unei tranzacții (plată sau retragere numerar) vei avea nevoie de numărul personal de identificare, cunoscut și sub denumirea de cod PIN. 
    Acesta este format din patru cifre și este recomandat să nu îl păstrezi notat în portofel sau lângă cardul de debit.

Alte detalii despre cardul de debit

Unele carduri de debit au și programe de recompensă. În cazul în care vei face cumpărături la magazinele partenere vei putea primi înapoi anumite procente din suma cheltuită.

Taxe și comisioane card de debit

În cazul în care vrei să retragi numerar de la un bancomat care nu aparține băncii emitente a cardului, ți se va percepe un comision.

Alte taxe ce sunt percepute de obicei de bănci: înlocuire card, interogare sold la ATM ce aparțin de alte bănci, retragere numerar de la alte bancomate, administrare anuală a cardului.

Securitate card de debit

Păstrează datele cardului în siguranță și nu le partaja cu persoane necunoscute. Folosește cardul de debit pentru plata online doar în cadrul unor magazine verificate. Nu păstra niciodată codul PIN alături de card. În cazul în care observi o tranzacție o pe care nu o recunoști sau dacă ți-ai pierdut cardul, contactează de urgență serviciul de relații cu clienți pentru a-l bloca. Poți să blochezi un card de debit și direct din homebank.

3rd party

Cardul de debit este o bucată de plastic care este legată direct la un cont bancar. Prin intermediul cardului putem să retragem bani de la ATM și să realizăm plăți la comercianți și la magazinele online.

Cu AXI Card poți efectua retrageri de numerar și la bancomatele din străinătate. În plus, poți realiza și plăți la comercianții din străinătate sau la cumpărături online.
Persoanele care aplică pentru AXI Card nu au nevoie de un garant. Solicitanții trebuie doar să completeze cererea de credit online și să îndeplinească cerințele enumerate.
Fiecare client eligibil pentru un card de credit AXI Card va primi suma împrumutată în lei. Nu există posibilitatea ca aceasta să fie primită în valută. Chiar și așa, cu AXI Card poți efectua plăți și tranzacții în străinătate, urmând ca AXI să realizeze schimbul valutar la cursul zilei.