Dicționar Financiar

Codebitorul este o persoană fizică care te va ajuta să obții creditul dorit. Persoanele care nu întrunesc toate condițiile de creditare sau pur și simplu vor să obțină o sumă mai are trebuie să apeleze la un codebitor. Acesta mai este cunoscut și sub denumirile de coplătitor sau cosemnatar. 

Indiferent de care versiune o folosiți, esența este aceeași. Codebitorul va aplica pentru credit alături de tine.

Principalele cauze pentru care se solicită un codebitor

  • Depășești gradul de îndatorare de 40% reglementat de BNR;
  • Nu ai un istoric de creditare, astfel că creditorul vrea să-și ia măsuri de precauție;
  • Nu ai venitul minim necesar pentru suma solicitată;
  • Ești înregistrat în Biroul de Credite cu întârzieri la plata altor împrumuturi.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care banca îți poate solicita un codebitor pentru a-ți aproba cererea de creditare.

Obligațiile și responsabilitățile unui codebitor

Un codebitor are aceleași obligații și responsabilități ca și persoana care a solicitat creditul.

  • Plată rate: În cazul în care persoana care a aplicat pentru credit nu își poate plăti ratele, codebitorul va fi pus la plată. Acesta are obligația să acopere datoriile împreună cu beneficiarul împrumutului.

  • Penalizări: Dacă ratele nu sunt plătite la timp, penalizările vor fi aplicate atât pentru beneficiar, cât și pentru coplătitor. În caz de neplată, atât persoana care a solicitat creditul cât și codebitorul vor fi trecuți pe lista de rău platnici din Biroul de Credit.

Riscurile la care se supune un codebitor

Persoana pentru alegi să semnezi ca și codebitor pentru un credit trebuie să fie una de încredere. Tu vei garanta pentru aceasta, iar în cazul în care ea nu își va achita ratele acestea vor cădea în sarcina ta. Astfel, te poți trezi că trebuie să plătești rate pentru un credit pe care nici măcar nu l-ai folosit.

Dacă cineva îți solicită să semnezi ca și codebitor pentru un credit, asigură-te că aceasta își va putea achita obligațiile financiare la timp.

Mai mult, dacă ratele sunt plătite cu întârziere vei putea fi înregistrat ca și rău-platnic la Biroul de Credit. Ulterior, vei putea întâmpina dificultăți în aprobarea unui credit, deoarece băncile și instituțiile financiare consultă Biroul de Credit pentru verificarea istoricului de creditare a fiecărui solicitant.

Da, cardurile de debit pot fi folosite și pentru plăți la comercianții din străinătate, dar și pentru cumpărături online de la site-uri din afara României.
În cazul în care faci o plată în străinătate, cardul AXI Credit va face pentru tine schimbul valutar la cursul zilei.
Banca Națională a României transmite în fiecare zi, de luni până vineri, în jurul orei 13:00, cursul valutar. De regulă, acest curs valutar este valabil doar pentru ziua următoare și pentru tranzacțiile care vor fi încheiate începând cu ziua următoare. Cursul valutar BNR publicat vinerea va fi valabil în timpul weekendului.