Dicționar Financiar

Creditul revolving este un împrumut de care poți beneficia din nou după ce l-ai rambursat. Acesta funcționează precum o linie de credit și poate fi accesat în repetate rânduri, până la epuizarea fondurilor. Acesta îți oferă posibilitatea să folosești oricând, orice sumă de bani, până ce atingi limita maximă aprobată.

Marele avantaj al acestui tip de credit este că banii rambursați pot fi reutilizați de oricâte ori ai nevoie, chiar și în timpul aceleiași zilei.

Tipuri de credite revolving

Creditul revolving garantat și negarantat, între cele două tipuri existând diferențe majore.

  • Credit revolving garantat - Acest tip de împrumut este garantat prin garanții (de obicei imobiliare). În cazul în care nu sunt plătite datoriile, creditorul poate vinde bunurile cu care s-a garantat, pentru a-și recupera datoria înregistrată.

  • Credit revolving negarantat - Creditul negarantat este mult mai riscant pentru creditori, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care dobânzile sunt mai mari.

Exemple de credite revolving

  • În piața împrumuturilor bancare și IFN sunt mai multe credite care funcționează pe sistemul revolving.
  • Linie de credit - AXI Card este o linie de credit pe care o poți accesa de oricâte ai nevoie. Suma pe care o poți accesa la AXI Card este de 3.000 de lei, iar sistemul este exact ca și creditul revolving, vei plăti dobândă doar pentru suma de bani pe care o cheltui;
  • Card de cumpături - Acest produs este oferit de către bănci. Specificul acestuia este că poți achita cumpărăturile în rate egale. La partenerii băncii poți achita cumpărăturile chiar și în 24 de rate fără dobândă;

  • Descoperire de card (overdraft) - Aceasta funcționează la fel ca și o linie de credit și este disponibilă doar clienților băncii. În funcție de veniturile încasate, poți obține până la 6 salarii pe cont, pe care le poți folosi de oricâte ori ai nevoie.

Despre creditul revolving

Chiar dacă ai consumat toți banii disponibili, în fiecare lună, după ce plătești rata și sunt deduse dobânzile și comisioanele, suma rămasă este disponibilă din nou pentru a fi retrasă sau folosită la orice plăți dorești.

Acest tip de credit este foarte folosit și de companii, care de multe ori și-ar bloca activitatea în cazul în care nu ar putea apela la astfel de împrumuturi. Acestea îi permit să funcționeze în continuare și să folosească banii pentru aprovizionare sau efectuarea a diferite plăți urgente.

În contractele de credite revolving sunt trecute adesea clauze potrivit cărora finanțatorul poate reduce sau chiar și închide o linie de credit existentă. Printre motivele probabil care pot duce la o asemenea decizie se numără o criză economică severă.
Pentru a vedea toate condițiile de creditare, dar și clauzele, nu ezita să studiezi cu atenție contractul de credit revolving înainte de a-l semna.

Recomandări credit revolving

  • Plătește mai mult decât minimul - În cazul în care alegi să plătești doar valoarea minimă vei ajunge să achiți mult mai multe dobânzi;
  • Plătește la timp - Nu depăși data scadentă pentru plăți. În caz contrar, instituția care ți-a acordat finanțarea îți poate aplica dobânzi de penalizare pentru fiecare zi de întârziere.
  • Gestionează creditul corespunzător - Dacă nu este gestionat corespunzător și sunt respectați termenii din contract, acest tip de credit poate fi riscant și păgubos.
Cu AXI Card poți efectua retrageri de numerar și la bancomatele din străinătate. În plus, poți realiza și plăți la comercianții din străinătate sau la cumpărături online.
În cazul în care în contract nu este trecut niciun termen de restituire, acesta va fi decis de instanță.Pentru a evita astfel de cazuri îți recomandăm să stipulezi în contractul de împrumut și termenul limită pentru plată.
Instituțiile financiare nebancare oferă credite doar în lei, însă băncile acordă împrumuturi și în valută. Cea mai întâlnită monedă în care poți lua un credit bancar este euro.