Dicționar Financiar

Cursul valutar sau cursul de schimb este prețul monedei unei țări exprimat în unități monetare altei țări. De exemplu, cursul valutar pentru leu în raport cu euro. Un euro este cotat mult mai bine și valorează aproape 5 lei.

La nivel european, Banca Centrală Europeană stabilește cursul de schimb valutar. Cursul de referință este publicat în jurul orei 16:00 și are scop strict informativ. Acest curs este calculat după media cursurilor de cumpărare și vânzare. 

Potrivit informațiilor Băncii Centrale Europene, cele mai tranzacționate valute sunt euro, dolarul american, yenul japonez și lira sterlină.

Tipuri de curs valutar

Cursul de schimb valutar se împarte în două mari categorii:

  • Cursul oficial - În România, cursul valutar oficial este dat de Banca Națională Română, de luni până vineri. Cursul BNR este stabilit pe baza raportului dintre cererea și oferta de valută.
  • Curs de piață - Acesta este format la nivel interbancar pe baza raportului dintre cererea și oferta de valută între bănci și între bănci și clienți.

În cursul valutar publicat de BNR sunt expuse valorile monedei naționale în alte 31 de monede internaționale, plus aur. Cea mai valoroasă monedă în raport cu leul este lira sterlină, în timp ce la polul opus se află moneda Sud-Coreeană Wooni.

Cum este influențat cursul de schimb valutar

Cursul de schimb valutar este stabilit de raportul dintre cererea și oferta de valută.

  •  În cazul în care cererea de valută este în creștere, moneda națională își va pierde din valoare.
  • Oferta mare de valută va duce în schimb la aprecierea monedei naționale.
  • Acțiunile speculative -
  • Factorul politic - Anunțarea unor proiecte pe termen lung pot influența pozitiv cursul de schimb valutar și valoarea monedei naționale să crească.
  • Factori externi - Conflicte militare, crize economice sau alte acțiuni asemănătoare desfășurate într-o țară cu care România este partener comercial.
  • Intervenția băncilor - tranzacționarea unor sume de bani într-o valută poate influența în mod direct cursul de schimb.
Pentru a putea să-ți recuperezi cardul este necesar să contactezi reprezentanții băncii de care aparține ATM-ul care și-a blocat cardul.
Banca Națională a României transmite în fiecare zi, de luni până vineri, în jurul orei 13:00, cursul valutar. De regulă, acest curs valutar este valabil doar pentru ziua următoare și pentru tranzacțiile care vor fi încheiate începând cu ziua următoare. Cursul valutar BNR publicat vinerea va fi valabil în timpul weekendului.
AXI Credit funcționează ca și o linie de credit similară unei descoperiri de cont. Diferența majoră este că suma pe care o poți accesa prin AXI Credit este de până la 3.000 de lei și nu un multiplu al salariului tău.