Dicționar Financiar

Istoric creditare

Istoricul de creditare adună la un loc toate creditele pe care tu le-ai accesat de-a lungul timpului. În cadrul acestui istoric de creditare vor fi trecute și eventualele întârzieri de plată, dar și dacă ai plătit creditul anticipat.

Istoricul de creditare este folosit de bănci și instituții financiare nebancare în momentul în care tu soliciți un împrumut. În urma unei analize a istoricului, aceste instituții vor decide dacă ești eligibil pentru un nou credit. 

Tipuri istoric creditare

  • Istoric creditare pozitiv
  • Istoric creditare negativ

Istoric creditare pozitiv

Persoanele care au un istoric de creditare pozitiv au șanse mai mari să le fie aprobată cererea pentru un împrumut. Pentru a avea un istoric pozitiv nu trebuie să plătești ratele cu întârziere și să respecți graficul de rambursare.

Istoric creditare negativ

Persoanele care au luat un credit și nu au achitat la timp ratele sunt înregistrate în Biroul de Credite cu un istoric de credit negativ. Acesta va avea un rol important atunci când vei decide că vrei să aplici pentru un nou credit. Multe bănci și instituții financiare nebancare nu acordă împrumuturi persoanelor care au un istoric de creditare negativ.

În cadrul Biroului de Credit sunt înregistrați clienții băncilor și ai instituțiilor financiare nebancare ce au depășit cu mai mult de 30 de zile data scadentă de plată și cei care au datorii de minim 10 lei. 
Pentru ca o persoană să fie ștearsă din evidențele Biroului de Credit trebuie să treacă 4 ani de zile.Chiar dacă între timp ți-ai achitat restanțele, înregistrarea va rămâne în Biroul de Credit până la împlinirea a 4 ani. Cu toate acestea, recomandă să nu îți lași datorii neplătite deoarece șansele ca tu să primești un împrumut bancar sau nebancar scad considerabil.

Pentru a evita un istoric de creditare negativ încearcă să plătești la timp ratele împrumutului. Poți chiar să optezi pentru retragerea automată din contul tău bancar, astfel nu îți mai rămâne decât să te asiguri că ai suficienți bani înainte de a se efectua plata.

Pe lângă instituțiile financiare nebancare și băncile, baza de date a Biroului de Credit poate fi consultată de societățile de asigurări și de companiile de recuperare creanțe, însă doar dacă au un contract încheiat cu Biroul de Credit.

Da, AXI Card oferă clienților două metode pentru autentificarea cu doi factori. O variantă este ePIN - acesta este un cod fix pe care trebuie să-l introduci la fiecare tranzacție online cu AXI Card. Codul ePIN îți este trimis pe numărul de telefon și îl vei introduce după parola 3D Secure. O altă variantă este aplicația mobilă AXI RO - aplicația este disponibilă în Google Play și App Store. În cadrul acesteia poți confirma o tranzacție online prin intermediul unui cod de securitate creat de tine sau prin elemente biometrice: amprenta digitală sau scanarea facială.
Principalul responsabil pentru plata creditului este beneficiarul acestuia, însă în cazul în care acesta este în imposibilitatea de plată obligația achitării ratelor va reveni codebitorului.
Cardul de credit AXI Card funcționează ca și o linie de credit pentru nevoi personale. Concret, vei putea folosi banii solicitați pentru orice tip de cheltuială dorești.