Dicționar Financiar

Persoanele care au un credit în derulare pot opta să plătească în avans tot creditul sau doar o parte din acesta. Prin plata în avans poți să-ți scazi perioada de creditare sau valoarea ratelor.

Plătește creditul în avans

 În fiecare contract de credit sunt stipulate condițiile și metodele prin care poți face o rambursare anticipată. Atunci când reușești să economisești o sumă de bani, poți efectua o plată în avans. De obicei, creditorul nu impune o sumă minimă pentru plata în avans.

 Cu cât mai mare este suma rambursată în avans, cu atât mai mari vor fi avantajele de care vei beneficia.

În cazul în care ai în derulare două sau mai multe credite, analizează care dintre ele are cea mai mare rată a dobânzii. Alege să faci o plată în avans în contul acelui credit, pentru că astfel vei putea face economii.

Avantaje plată în avans

Unul dintre cele mai importante avantaje este scutirea de la plata dobânzilor și comisioanelor pe care în mod normal ar trebui să le achiți.

Așa cum am precizat deja, odată cu plata în avans poți solicita scăderea perioadei de creditare sau din valoarea ratelor.

Specialiștii financiari recomandă ca în momentul în care faci o rambursare anticipată să soliciți scăderea perioadei de creditare. Astfel, pe termen lung vei avea beneficii mult mai mari, deoarece vei avea de plătit dobândă pe o perioadă mai scurtă.

În cazul în care alegi scăderea ratei lunare, efectele vor fi benefice pe termen scurt, deoarece vei plăti mai puțin în fiecare lună. Cu toate acestea, la finalul creditului vei ajunge să plătești o sumă totală mai mare decât în cazul în care alegi scăderea perioadei de creditare.

Pentru a te convinge care este metoda mai avantajoasă, solicită o simulare la banca de la care ai accesat împrumutul.

Cum se face rambursarea în avans

În momentul în care te-ai decis să rambursezi o sumă mai mare din creditul tău trebuie să contactezi reprezentanții băncii pentru a completa o cerere de plată în avans. În cadrul acesteia se va stipula dacă este vorba despre o rambursare parțială sau totală.

Ulterior va trebui să faci un transfer bancar sau să achiți la casierie suma pe care dorești să o rambursezi în avans. Dacă încarci banii în contul de credit, banca îi va retrage automat și îți va recalcula valorile creditului.

AXI nu percepe taxe și comisioane la retragerea de bani de la bancomat. Poți retrage numerar de la orice ATM, fără a fi comisionat.
Pentru a putea să-ți recuperezi cardul este necesar să contactezi reprezentanții băncii de care aparține ATM-ul care și-a blocat cardul.
Da, AXI Card oferă clienților două metode pentru autentificarea cu doi factori. O variantă este ePIN - acesta este un cod fix pe care trebuie să-l introduci la fiecare tranzacție online cu AXI Card. Codul ePIN îți este trimis pe numărul de telefon și îl vei introduce după parola 3D Secure. O altă variantă este aplicația mobilă AXI RO - aplicația este disponibilă în Google Play și App Store. În cadrul acesteia poți confirma o tranzacție online prin intermediul unui cod de securitate creat de tine sau prin elemente biometrice: amprenta digitală sau scanarea facială.