Dicționar Financiar
Ce este POS?
POS este abrevierea de la Point-of-Sale, care, în traducere liberă, ar însemna punct de vânzare. POS-ul este un dispozitiv electronic prin intermediul căruia se pot realiza plăți cu cardul sau contactless (cu card, telefon sau smartwatch).
Un aparat POS prea informații despre o plată, le stochează și le transmite mai departe. Acestea aparate se regăsesc în mai toate magazinele, atât în supermarketuri cât și în magazine de haine, mobilă etc.
Utilizarea unui POS este reglementată în Legea 209/2016, cunoscută și sub denumirea „legea cash back”. Potrivit acesteia, persoanele juridice cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro sunt obligate să ofere și posibilitatea de plată cu cardul printr-un POS.
„Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit”, se precizează în Art. I, alineat 3, din Legea 209/2016.
Tipuri de aparate POS
Aparatele POS sunt de mai multe tipuri, însă le vom clasifica în funcție de opțiunile de plată pe care le oferă.
● POS cu plată contactless - Acestea sunt aparatele la care poți achita și doar prin apropierea cardului, a telefonului sau ceasului de zona în care se află cititorul NFC.
În cadrul plăților contactless sub 100 de lei nici nu mai trebuie să introduci codul PIN, aprobarea fiind făcută automat.
La majoritatea POS-urilor care au opțiunea contactless vei putea plăti și prin metoda clasică, în cadrul căreia este necesar să introduci cardul în aparat și să confirmi tranzacția cu codul PIN.
● POS fără plată contactless - La acestea poți plăti doar dacă introduci un card în aparat și confirmi operațiunea prin codul PIN.