Salariu Minim
Salariul minim pe economie este suma minimă pe care o firmă trebuie să o acorde unui angajat care are un contract de muncă de 8 ore. Valoarea salariului minim în România este stabilită de Guvern.
Salariul minim: brut vs. net
Salariul minim este de două tipuri, brut și net. În cele ce urmează îți explicăm fiecare termen în parte.
- Salariul minim brut - Acesta este totalul banilor pe care tu îi primești de la angajator. Din aceștia vor fi însă retrase contribuțiile obligatorii la stat, care revin fiecărui salariat: CAS (pensia), CASS (asigurarea medicală) și impozitul pe venit. Astfel, din salariul brut se scad toate aceste contribuții și suma cu care rămâi este salariul net.
- Salariul minim net - Cunoscut și sub denumirea „salariul în mână”, acesta reprezintă valoarea cu care rămâi după ce din salariul brut sunt scăzute toate contribuțiile obligatorii.
Confuzia dintre cele două salarii este ușor de făcut, iar angajatorii tind să folosească suma brută în momentul angajării. Totuși, un angajat nu va primi niciodată suma respectivă în mână, la el ajungând doar suma rămasă după plata tuturor contribuțiilor.
Contribuțiile de plată din salariu
Contribuțiile obligatorii pe care fiecare salariat trebuie să achite nu sunt sume fixe. Acestea sunt forma procentelor, astfel că cu vei avea un salariu mai mare, cu atât suma pe care o vei plăti la stat crește.
- Asigurări Sociale (CAS) - 25%
- Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CASS) - 10%
- Impozit pe venit 10%
- Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM) - 2,25%
În plus, angajatorul va și el de achitat o serie de taxe și impozite pe salariu. Astfel, pentru un salariu minim pe economie de 2.550 de lei, angajatorul plătește 2607 lei.
Astfel, pentru fiecare salariu minim statul primește taxe și impozite în valoare de 1.083 de lei.