Dicționar Financiar

PIN

Codul PIN este abrevierea pentru Personal Identifier Number și este codul numeric de siguranță prin care poți aproba efectuarea de tranzacții cu ajutorul unui card de debit sau credit.

Ce trebuie să fac dacă am uitat codul PIN

  • Poți opta pentru schimbarea codului PIN direct din homebank;

  • Contactează relații cu clienții și solicită schimbarea codului PIN;
  • Solicită un nou cod PIN în orice sucursală a băncii care ți-a emis cardul.

Ce se întâmplă dacă introduc codul PIN greșit

Oricui i se poate întâmpla să tasteze greșit codul PIN, de aceea ai trei variante. Dacă greșești codul PIN de trei ori consecutiv cardul tău va fi reținut de bancomat. Pentru a-ți recupera cardul din bancomat va trebui să apelezi la reprezentanții băncii de care aparține bancomatul.

De câte ori pot să schimb codul PIN

Codul PIN poate fi schimbat de oricâte ori dorești, însă dacă îl schimbi prea des riști să-l uiți sau să-l încurci. Nimeni nu își dorește să se afle cu cumpărturile în coș și să nu poată finaliza plata pentru că a uitat codul PIN, de aceea îți recomandăm să nu-l schimbi foarte des.

Pot face plăți fără codul PIN?

Da, prin intermediul cardurilor contactless poți realiza plăți și fără să fie nevoie să mai introduci codul PIN. Totuși, ca și măsură de siguranță, majoritatea băncilor au ales să solicite codul PIN pentru tranzacțiile care au o valoare de peste 100 de lei.

O altă metodă prin care poți face plăți fără să introduci codul PIN este să îți înregistrezi cardul în sistemul de plată al unui telefon sau ceas cu NFC. Astfel vei putea realiza plăți direct cu telefonul, fără să fie nevoie să ai asupra ta cardul. În plus, codul PIN nu îți va fi solicitat la fiecare tranzacție efectuată.

Măsuri de siguranță pentru codul PIN

  • Nu nota niciodată codul PIN lângă card sau în portofel - În cazul în care vei pierde cardul sau îți va fi furat, vei fi vulnerabil în fața hoților;
  • Asigură-te că nimeni nu se uită când tastezi codul PIN la bancomat - În cazul în care ți se pare că sunt persoane insistente care încearcă să vadă codul PIN în momentul în care folosești cardul poți contacta reprezentanții băncii sau poliția;
  • Nu folosi coduri PIN ușor de intuit - Nu îți pune ca și cod PIN anul nașterii și nici 0000, 1111 sau 1234. Acestea sunt printre cele mai folosite coduri PIN și sunt la fel de ușor de ghicit de către hoți.
3rd party

Codul PIN este abrevierea pentru Personal Identifier Number și este codul numeric de siguranță prin care poți aproba efectuarea de tranzacții cu ajutorul unui card de debit sau credit.

AXI Card nu comisionează tranzacțiile de eliberare numerar de la bancomate. Indiferent de care bancă aparține bancomatul, poți retrage numerar de pe AXI Card fără comision.
Dobânda la AXI Card este de 0,2% pe zi (6%/lună) în cazul în care achiți integral suma utilizată. Dacă alegi să plătești suma minimă de plată, dobânda este de 0,5%/zi (15%/lună). Dobânda anuală fixă este 72%.
Condițiile și restricțiile sunt cele stabilite de emitentul cardului pe care l-ai introdus în portofelul digital. Portofelul digital este doar instrumentul care intermediază plata, condițiile fiind stabilite tot de emitentul cardului.