Dicționar Financiar
Ce este valuta?
Valuta este oricare altă monedă în afară de cea națională. În cazul nostru, al românilor, moneda națională este leul, astfel că în categoria valută sunt incluse restul monedelor: euro, dolar, lire sterline etc.
Prin valută se poate face referire și la unitatea monetară a unui stat.
Procesul de schimbare a banilor se face prin intermediul cursului valutar. Acesta este cel care ne arată valoarea monedei naționale în valută. La nivel național, în fiecare zi lucrătoare din săptămână, BNR anunță la ora 13:00 cursul de referință.
Raportat la leul românesc, cea mai bine cotată valută este lira sterlină. Valoarea acesteia este cu aproximativ 20% mai mare decât euro și dolar. Pe locurilor 2 și 3 se află euro și dolarul. Diferența dintre cele două valute a scăzut semnificativ în ultimii ani, ajungând să fie de doar câțiva bănuți. Printre cele mai tranzacționate valute se numără dolarul american, euro, yenul japonez și lira sterlină.
La nivel european, Banca Central Europeană stabilește cursul cursurile valutare de referință ale euro față de 31 de monede străine.
Tipuri de valută
● Raportat la leul românesc, sunt 32 de valute. Valoarea acestora față de leu este anunțată zilnic în cadrul cursului valutar publicat de BNR.
● Valuta forte - Tot la capitolul valută intră și aurul, care este acceptat ca și mijloc de plată în mai multe țări. Astfel, valuta forte face referire la valuta care are acoperire în aur.
Băncile încheie între ele linii de swap valutar. Acestea sunt un acord de schimb valutar între două bănci centrale. Printr-o linie de swap valutar o bancă centrală poată să obțină lichiditate în moneda străină de la banca centrală ce emite această monedă. Scopul acestei acțiuni este furnizarea de lichiditate băncilor de la nivel național.
Un astfel de acord a fost încheiat între Banca Comercială Europeană (BCE) și Banca Angliei (BoE) după ce Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană.
Valuta este oricare altă monedă în afară de cea națională.